«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ» - ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Τα τρακτέρ πλημμύριζουν σήμερα το Σύνταγμα - Τα αιτήματά τους και το νέο μήνυμα Μητσοτάκη

Αγρότες: Τα τρακτέρ πλημμύριζουν σήμερα το Σύνταγμα - Τα αιτήματά τους και το νέο μήνυμα Μητσοτάκη
INTIME

Τι λένε οι αγρότες λίγες ώρες πριν το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Σήμερα η μεγάλη είσοδος των αγροτών στην Αθήνα με τα τρακτέρ να πλημμυρίζουν το κέντρο της πρωτεύουσας, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τα οποία όπως φαίνεται δεν καλύφθηκαν μετά τις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτοι έφθασαν τα ξημερώματα οι αγρότες από την Κρήτη. Τα πλοία που τους μετέφεραν έδεσαν λίγο μετά τις 06:30 στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Οι αγρότες που έφθασαν από το Ηράκλειο και τα Χανιά συναντήθηκαν στο λιμάνι και από εκεί κατευθύνονται προς το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έφθασαν στον Πειραιά περί τους 200 αγρότες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο χωρίς τρακτέρ, καθώς το κόστος μεταφορά τους είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, να παρθούν μόνιμα μέτρα για την ενέργεια και όχι προσωρινά, να βρεθεί λύση με τη νέα ΚΑΠ που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Λίγο πριν καταφθάσουν στην πλατεία Συντάγματος, οι αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας μιλούν στο Newsbomb.gr για όσα προσπαθούν να πετύχουν με την κάθοδό τους αλλά και τις προσδοκίες τους από το μεγάλο συλλαλητήριο. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Δεν έχουμε να τους δώσουμε κάτι παραπάνω, το ξέρουν και οι αγρότες».

Αγρότες στο Newsbomb.gr: «Αυτά που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ρεζερβουάρ»

«Καταφθάνουμε στην Αθήνα από τον κόμβο Πλατύκαμπου όπου βρισκόμαστε από τις 13 Δεκεμβρίου. Πέρασε πολύς καιρός. Έως τώρα είχαμε συνάντηση με κύρια επτά αιτήματα και άμεσες απαντήσεις πήραμε μόνο για το πετρέλαιο. Είναι μια επιστροφή. Εμείς ζητάμε πλήρως αφορολόγητο στις ανάγκες μας όπως αφορολόγητο είναι σε εφοπλιστές, κλινικάρχες και ξενοδόχους. Αφορολόγητο έχουν και οι αλιείς και καλά κάνουν. Πρέπει να γίνουν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι».

«Πήραμε απαντήσεις για το ρεύμα. Είναι φθηνότερο, το οποίο θα ισχύσει για δύο χρόνια. Από εκεί θα επανέλθουμε αν αναλογιστούμε ότι μόνο το 1/3 θα έχει τιμή ασφάλειας 9.3 λεπτά για τους μη οφειλέτες και 0,11 για οφειλέτες. Τα υπόλοιπα 2/3 θα είναι στην τιμή της αγοράς και θα φτάσουμε στα ίδια επίπεδα. Θα σημαίνει ότι η κιλοβατόρα θα είναι στα 17,7 λεπτά. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Να γίνουν ενέργειες από το κράτος ώστε να μην έχουμε εισαγωγή προϊόντων που δεν είναι ελληνικά. Ειπώθηκε ότι θα γίνουν έλεγχοι και στα τελωνεία. Επίσης στα αιτήματα συμπεριλαμβάνεται και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ώρα που συνεχίζονται οι συμφωνίες στην ΕΕ για προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες.»

Για τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση μετά τη συνάντηση ξεκαθάρισε: «Θεωρούμε ότι αυτό που έδωσε στην ουσία ο Πρωθυπουργός αν αναλογιστείτε ότι πρέπει να μοιραστούν 297 χιλιάδες ευρώ, είναι 280 ευρώ ανά ΑΦΜ για έναν χρόνο, είναι στην ουσία ρεζερβουάρ. Είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες μας. Όσον αφορά το ρεύμα, ανοίγει την πόρτα στους παρόχους να δίνουν ρεύμα σε εμάς τους αγρότες και να έχουν κέρδος. Επομένως το θέμα της ενέργειας παραμένει άλυτο.»

Σχετικά με το τι επιδιώκουν μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ο Γιάννης Κουκούτσης δηλώνει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr:

«Θα το δούμε, θα το εκτιμήσουμε. Η Κυβέρνηση μπορέι να κάνει βήματα στο πετρέλαιο και το ρεύμα. Υπάρχει περιθώριο και θεωρούμε ότι θα το κάνει. Υπάρχει χώρος και πρέπει να το κάνει… αν αυτό που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι να υπάρχει πρωτογενής τομέας και όχι κάποια άλλη μορφή, που θα φέρει συρρίκνωση παραγωγής και αδυναμία συνέχισης. Να μην δούμε τη γη να περνάει στα χέρια λίγων και τα τρόφιμα να μην είναι αρκετά για την ελληνική αγορά.»

«Στις 18:00 θα είμαστε Αθήνα», τόνισε στο τέλος ο κ. Κουκούτσης.

Σιδερόπουλος: «Θέλουμε ξεκάθαρη θέση για το πετρέλαιο»

Ο αγροσυνδικαλιστής, Χρήστος Σιδερόπουλος από το μπλόκο της Λάρισας, μίλησε στο Newsbomb.gr

«Είμαστε στην Αργίτσα, στις 07:30 θα είμαστε στο Κάστρο και στις 10:00 το πρωί ξεκινάμε πορεία για Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγρότης.

Για τα αιτήματά τους δήλωσε ξεκάθαρα μιλώντας στο Newsbomb.gr: «Τα αιτήματά μας αφορούν το κόστος παραγωγής. Θέλουμε ξεκάθαρη θέση για το πετρέλαιο με την προσθήκη να περάσει στη Βουλή ότι είναι νομοθετημένο. Για το ρεύμα το 9,3 που είναι η κιλοβατόρα να είναι οριζόνται για όλους τους αγρότες και τη νέα ΚΑΠ».

Σχετικά με τους λόγους που φτάνουν στην Αθήνα ο κ. Σιδερόπουλος μας εξηγεί: «Είναι η νέα ΚΑΠ που δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θέλουμε παράταση 2 χρόνια. Συμμαχούμε με Γερμανούς, Ολλανδούς, Γάλλους, Ιταλούς, Αυστριακούς. Με όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη αντιστέκεται σε αυτό που ψηφίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νέα ΚΑΠ. Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα. Είναι εθνικό θέμα. Δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Να αλλάξει αυτή η νέα ΚΑΠ».

Τζέλλας: «Τα προβλήματα λύνονται και χωρίς συναντήσεις»

Ο Κώστας Τζέλλας Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας μιλώντας στο Newsbomb.gr δήλωσε ότι την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 17:00 θα βρίσκονται στην Ομόνοια.

Για τα αιτήματά τους ανέφερε ότι ζητούν: «Λύσεις στα προβλήματα που δεν έχουν δώσει». «Οι ανάγκες μας δεν έχουν πραγματοποιηθεί οπότε θα πρέπει να δώσουν λύση στα προβλήματά μας, στα χωράφια μας, στις δουλειές μας. Μετά το Σύνταγμα θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Δεν προσδοκούμε κάποια συνάντηση. Τα προβλήματα λύνονται και χωρίς συναντήσεις», τόνισε ο κ. Τζέλλας στο Newsbomb.gr

Αγρότες: Όλα τα μέτρα της Τροχαίας για την «απόβαση» των τρακτέρ στην Αθήνα - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε έκτακτα μέτρα σε σχεδιασμό με την Τροχαία εν όψει της καθόδου αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα.

«Λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αγροτών την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 στο κέντρο της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει και θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή των κινητοποιήσεων.

Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού αποτέλεσε η διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς να διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ληφθούν προσαρμοσμένα στην περίσταση μέτρα τροχαίας με τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε η μετακίνηση των αγροτών να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για τους ίδιους και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, σε όλη τη διαδρομή από την περιφέρεια στο κέντρο της Αθήνας», σημείωσε η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Όπως γνωστοποίησε η κ. Δημογλίδου, η κίνηση των τρακτέρ θα γίνει συνοδεία περιπολικών της ΕΛΑΣ με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το κάστρο Βοιωτίας όσο και τα Μέγαρα Αττικής, όπου οι αγρότες αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν μεταβούν στην Αθήνα.

«Παράλληλα, για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της κυκλοφορίας, έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες, να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια & τις στάσεις συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία και τρόλεϊ)», τόνισε ακόμη, πριν δώσει τον λόγο στον επικεφαλής του θαλάμου επιχειρήσεων παρακολούθησης και ελέγχου κυκλοφορίας, Θεοφάνη Αναγνώστου.

Ο κ. Αναγνώστου ενημέρωσε πως «λόγω της επικείμενης διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η Τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας».

Πού θα συγκεντρωθούν οι αγρότες στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις – σημεία υποδοχής των αγροτών από τα εργατικά συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς της Αττικής για το συλλαλητήριο τους στο Σύνταγμα, είναι στις 17:30 ως εξής:

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, στο Φάρμακο, στον Τύπο – Χαρτί και τη Κλωστοϋφαντουργία, Σωματεία Εργαζομένων στην Ενέργεια, στο Νερό και στη Χημική Βιομηχανία, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Πλατεία Σανταρόζα (απέναντι από REX): Σωματεία εργαζομένων σε Τηλεπικοινωνίες, Ταχυμεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Ομοσπονδία και σωματεία Λογιστών – Ελεγκτών, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματεία Καλλιτεχνών, Σωματεία Καθαριστών – Καθαριστριών.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και της Εκπαίδευσης. Σύλλογοι Σπουδαστών Κατάρτισης

Σύνταγμα: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματεία στις Κατασκευές, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Ναυτεργατικά Σωματεία, Σωματεία Λιμενεργατών και εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες, μαζικοί φορείς Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Μητσοτάκης: «Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες»

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, στην οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο αγροτικό ζήτημα, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου σήμερα στο Σύνταγμα.

«Δεσμεύομαι για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2025», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους αγρότες και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες, το γνωρίζουν και οι ίδιοι».

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο να γίνει το απόγευμα της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Τα τρακτέρ θα φτάσουν στο Σύνταγμα, ζητώ από τους αγρότες να είναι σε συντονισμό με την ΕΛ.ΑΣ.».

Σχετικές ειδήσεις