ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται ο «ψηφιακός βοηθός για το Κτηματολόγιο» - Η τελευταία χρονιά που δεν θα πληρώσουν πρόστιμα

Έρχεται ο «ψηφιακός βοηθός για το Κτηματολόγιο» - Η τελευταία χρονιά που δεν θα πληρώσουν πρόστιμα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει τα πάνω-κάτω στο κτηματολόγιο

Με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ιδιοκτητών ακινήτων και των επαγγελματιών έξω από τα Κτηματολογικά Γραφεία, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει τον «ψηφιακό βοηθό για το Κτηματολόγιο». Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο ψηφιακός βοηθός θα είναι έτοιμος την άνοιξη και θα είναι σε θέση να απαντά σε θέματα που αφορούν τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Μια εικόνα για τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κτηματογράφηση έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας σε συνέδριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού δημοσίοου. Όπως είπε, τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο.

Εξηγώντας τη σημασία της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό το πεδίο, είπε πως θα μειωθεί ο χρόνος για τον νομικό έλεγχο ανά συμβόλαιο σε μόλις 15 λεπτά από 4 ώρες που διαρκεί σήμερα.

Συνολικά, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία κτηματογράφησης, καταργούνται η υποχρέωση προσκόμισης μη οφειλής ΤΑΠ, η πολλαπλή προσκόμιση αποσπάσμοτος κτηματολογικού διαγράμματος σε περίπτωση διηρεμένων ιδιοκτησιών κείμενων εντός του ίδιου αγροτεμαχίου, καθώς και η προσκόμιση δήλωσης φόρου μεταβίβασης στο Κτηματολόγιο.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν δηλώσει ακόμη την περιουσία τους στη διαδικασία κτηματογράφησης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 2024 θα είναι η τελευταία χρονιά που δεν θα πληρώσουν πρόστιμα. Αν δεν τη δηλώσουν έως το τέλος του έτους, από το 2025 προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία των ακινήτων.