ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη - Γκανάς: «Οπωσδήποτε θα επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος»

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη - Γκανάς: «Οπωσδήποτε θα επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος»
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδική αναφορά και από τον Ευθύμη Λέκκα για τους σεισμούς 

Βέβαιοι εμφανίζονται οι Έλληνες ειδικοί για τον επικείμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

«Μπορεί να είναι κι αύριο», είπε ο Ευθύμης Λέκκας, σημειώνοντας πως το ζήτημα δεν είναι μόνο ο σεισμός, αλλά τα κτήρια που τουλάχιστον το ένα τρίτο είναι παλιά κτίρια. Ακόμη και στα νέα κτίρια υπάρχει μεγάλη τρωτότητα, όπως είπε. Υπάρχει μεγάλη έκθεση του πληθυσμού σε παλιά κτήρια, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα.

Ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς κατέθεσε την δική του άποψη τόσο για την σεισμική ακολουθία στην Κεφαλονιά όσο και για τις αναφορές περί μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

Σχετικά με τους σεισμούς στο νησί του Ιονίου ανέφερε μιλώντας στο ACTION και αυτός τον όρο «σμήνος σειράς» δηλαδή εκατοντάδες μικροσεισμούς, που όπως είπε «θα συνεχιστούν για λίγες ακόμη μέρες μέχρι να ηρεμήσει».

Για την Κωνσταντινούπολη από την άλλη πλευρά, ανέφερε πως έχουν γίνει διευρυμένες έρευνες και με ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς το ρήγμα είναι υποθαλάσσιο και περνάει από τα Πριγκηπόννησα νοτίως και συνεχίζει μέχρι τον Μαρμαρά. «Εκεί υπάρχει το κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει το 1999, αυτό αν σπάσει τώρα θα δώσει έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Είναι ώριμο να σπάσει, έχει να δώσει σεισμό 400 χρόνια και κάποια στιγμή σύντομα θα γίνει αυτό. Αυτό φυσικά θα δημιουργήσει και τσουνάμι», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα επηρεάσει την χώρα μας ο κ. Γκανάς ανέφερε: «Οπωσδήποτε θα επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος, αλλά βραχυπρόθεσμα, περιμένουμε δηλαδή μια αύξηση της σεισμικότητας στο Βόρειο Αιγαίο, και στο Κεντρικό, αλλά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πούμε για αυτό γιατί με βάση το ιστορικό και την στατιστική μπορούμε να κάνουμε κι εμείς εκτιμήσεις, αλλά με τη φυσική δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλος σεισμός».

Μιλώντας αργότερα και στην ΕΡΤ o κ. Γκανάς συμπλήρωσε για το σεισμό στην Κωνσταντινούπολη πως έχει παρέλθει η μέση περίοδος επανάληψης και πως έπρεπε να έχει κάνει σεισμό το 2010.

«Όσο καθυστερεί τόσο χειρότερο είναι για την Κωνσταντινούπολη», σημείωσε. «Δεν έχει νόημα να ανησυχούν ακριβώς. Έχουν αργήσει πάρα πολύ, αν γίνει αυτός ο σεισμός θα έχουμε πολλούς νεκρού και πάρα πολλές ζημιές», πρόσθεσε.

«Αν σπάσει το ρήγμα θα ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα που είναι μέσα στον Μαρμαρά, κι έχουν κι αυτά δυναμικό για μεγάλους σεισμούς, 7αρια, και βέβαια προειδοποίηση για τσουνάμι», είπε.

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία

Στο μεταξύ μετά τον χθεσινό σεισμό στα Δαρδανέλια, η σεισμική ακολουθία συνεχίστηκε στην Τουρκία και σήμερα, και μάλιστα στις πληγείσες από τον περσινό σεισμό περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας, σεισμός 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στη συνοικία Σαμαντάγκ του Χατάϊ στις 10.15. Ο σεισμός έγινε αισθητός στις γύρω επαρχίες, το βάθος του ανακοινώθηκε στα 6,04 χιλιόμετρα. Το Παρατηρητήριο Καντίλι ανακοίνωσε το μέγεθος του σεισμού στα 3,9 Ρίχτερ.

Σχετικές ειδήσεις