ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκία: «Καμπανάκι» σεισμολόγων για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: «Καμπανάκι» σεισμολόγων για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
AP

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους σεισμολόγους - Ένας μεγάλος σεισμός εκτιμάται και στην Κωνσταντινούπολη δημιουργώντας ανησυχία για το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί η Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στη Τουρκία μετά τους νέους δυνατούς σεισμούς κοντά στην Αντιόχεια, στις ήδη ισοπεδωμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και όσα κτίρια είχαν καταπονηθεί αλλά παρέμειναν όρθια, να σκοτωθούν έξι ακόμα άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας το πρωί της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου μίλησε στο ΣΚΑΪ και προειδοποίησε για έναν ισχυρό σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ στις ήδη πληγείσες περιοχές. Όπως ο ίδιος εξήγησε πρόκειται για ένα «ντόμινο» σεισμικών δονήσεων σε μήκος 600 χλμ και πλάτος 50 χλμ. Το ντόμινο αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα και το τόξο της Κύπρου.

Ο κ. Λέκκας κρούει το «καμπανάκι» κινδύνου για έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Σεισμολόγοι από όλο τον κόσμο περιμένουν μετά τα φονικά Ρίχτερ να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Πόλης μέχρι και το 2024 και να δώσει έναν ισχυρό σεισμό.

Αφού γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, οι σεισμολόγοι θα μπορέσουν να εκτιμήσουν και να δουν το κατά πόσο θα επηρεαστεί και η Ελλάδα από τη μελλοντική σεισμική δόνηση.

Στην χώρα μας προς το παρόν έχουν δρομολογηθεί άμεσα δέκα δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υποχρεωτικοί έλεγχοι κτηρίων σε πολλές περιοχές. Αύριο Τετάρτη 22/02 θα γίνει εκ νέου συνάντηση των ειδικών, με την Πολιτική Προστασία να ανακοινώνει σύντομα τα μέτρα και τους ελέγχους στο πλαίσιο της αντισεισμικής προστασίας.