ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ - ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Βία και τραυματίες στο Σύνταγμα, μεγάλη ένταση κι εντός της Βουλής, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Βία και τραυματίες στο Σύνταγμα, μεγάλη ένταση κι εντός της Βουλής, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Χάρης Γκίκας / NEWSBOMB.GR.

Χιλιάδες φοιτητές παραμένουν έξω από τη Βουλή, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν άγρια επεισόδια, κι ενώ εντός αυτής συζητείται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με την ψήφισή του να αναμένεται για το βράδυ.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Άγρια επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στο Σύνταγμα, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με πολλούς τραυματίες φοιτητές αλλά και προσαγωγές απότην ΕΛ.ΑΣ.

Οι διαδηλωτές αντιδρούν στο –υπό ψήφιση– νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, ενώ θα παραμείνουν στο Σύνταγμα μέχρι το βράδυ.

Την ίδια ώρα, εντός του κοινοβουλίου, συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές τραυματίσθηκαν από τα εκτεταμένα επεισόδια που άρχισαν από την οδό Σταδίου και εν συνεχεία, επεκτάθηκαν στο Σύνταγμα. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες του Newsbomb.gr, φοιτητές δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά, οδηγήθηκαν σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που βρισκόταν στην οδό Πανεπιστημίου για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν 14 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 3 μετατράπησαν σε συλλήψεις, ενώ έχουν τραυματισθεί και 7 αστυνομικοί και 9 πολίτες.

Αργότερα, η ένταση μεταφέρθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, όπου ομάδα ΔΙΑΣ δέχθηκε επίθεση με πέτρες από αγνώστους στην οδό Ερμού, ενώ, κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, προκαλώντας παράλληλα υλικές ζημίες σε καταστήματα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00, με πρωτοβουλία διαφόρων φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων και σωματείων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις – πορείες -17.500- περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις πλατείες Κλαυθμώνος και Κοραή, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Την 14:50 ώρα, ενώ η πορεία διερχόταν από την οδό Σταδίου, ομάδα περίπου -20- ατόμων αποσπάστηκε από αυτήν και πραγματοποίησαν σφοδρή επίθεση σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, εκτοξεύοντας εναντίον τους τουλάχιστον -10- μολότοφ.

Ακολούθως, την 15:50 ώρα και ενώ η κεφαλή της πορείας εισερχόταν από την Όθωνος στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, ομάδα -50- περίπου ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, αποσπάσθηκαν από τον κορμό της πορείας και επιτέθηκαν με ρίψη μολότοφ και πετρών στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικοί απώθησαν τους επιτιθέμενους κάνοντας χρήση των αναγκαίων μέσων, με τα άτομα να διασκορπίζονται προς την κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη πετρών εναντίον αστυνομικών στα γύρω στενά. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθως ενήργησαν με σκοπό να αποτρέψουν φθορές σε υποδομές και να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 14 άτομα και συνελήφθησαν -3- ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και 9 πολίτες και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων.

Σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης».

«Ώρα μηδέν» για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Με την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου επικρατούν υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μεταρρύθμιση ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ στη δευτερολογία του επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ.

Από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν και τα sugar babies του Δημήτρη Κουτσούμπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για απαράδεκτη και σεξιστική.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος στις 2.500 ευρώ για όλα τα νέα παιδιά που θα πάνε σε περιφερειακά πανεπιστήμια για να στηριχθούν οι σχολές της περιφέρειας.

Το συνολικό κονδύλι από τα 42 εκατ. έφθασε στα 71 εκατ. ευρώ, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ανέφερε πως για πρώτη φορά μέσα από το σχήμα των ΣΔΙΤ θα μπορέσουν να χτιστούν 5 ολοκαίνουργιες φοιτητικές εστίες, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν ποιοτική φοιτητική στέγη σε σχεδόν 10.000 φοιτητές σε 5 δημόσια πανεπιστήμια.

Είπε επίσης πως στα μη κρατικά πανεπιστήμια το 10% των εισακτέων θα μπαίνει με υποτροφίες.

Σχετικές ειδήσεις