ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΟ - ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι κίνδυνοι που φέρνει το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης - «Ρύποι φτάνουν στις κυψέλες των πνευμόνων»

Οι κίνδυνοι που φέρνει το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης - «Ρύποι φτάνουν στις κυψέλες των πνευμόνων»

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που καλύπτει όλη τη χώρα

Μέχρι και την Τρίτη αναμένεται να κρατήσει η αφρικανική σκόνη στη χώρα μας, με την ατμόσφαιρα να είναι ήδη επιβαρυμένη και τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες και σε όσους εμφανίζουν αλλεργίες.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η σκόνη λόγω της μικρής διαμέτρου εισβάλλει στα πνευμόνια. «Λόγω του μικρού μεγέθους σωματίδια, οι ρύποι περνάνε μέσω των αεροφόρων οδών.. , φτάνουν πλέον στις κυψελίδες. Είναι σίγουρο για αυτούς ότι αυτοί που έχουν αναπνευστικά προβλήματα από αλλεργίες μέχρι πνευμονοπάθειες… δημιουργεί διάφορα προβλήματα», εξήγησε.

Έτσι λοιπόν όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, να φοράνε μάσκα και να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους για την ενίσχυση της φαρμακευτικής αγωγής.

Όλο και περισσότερα φαινόμενα αφρικανικής σκόνης

Τα φαινόμενα αφρικανικής σκόνης τείνουν να γίνουν κανονικότητα αφού τα επεισόδια με τους θερμούς νότιους ανέμους συνδυάζονται εξ ορισμού με επεισόδια αφρικανικής σκόνης.

«Όλο και περισσότερα τέτοια φαινόμενα αλλά κανείς δεν αποκλείει ότι θα έχουμε και περιόδους που θα έχουμε ακριβώς τα αντίθετα.. Αυτό που ζούμε τώρα οφείλεται σε μια αύξηση κατά +1,3ο C φανταστείτε πως θα είναι τα πράγματα όταν φθάσουμε στο +2ο C ή στο +2,5ο C που είναι αναμενόμενο» σημειώνει ο Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης.

Η σκόνη από τη Σαχάρα, εκτός από μέταλλα που περιέχει, κατά το ταξίδι της προς βορά εμπλουτίζεται και με άλλους ρύπους, ίσως και παθογόνα.

«Περνώντας επίσης από τις πόλεις της Βόρειας Αφρικής, η αλήθεια είναι ότι μεταφέρουν και προσροφώντας σωματίδια και ρύπους και από εκείνες τις περιοχές. Και ταυτόχρονα υπάρχει μια σχετική ανησυχία …για την μεταφορά παθογόνων οργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον, είναι ένα θέμα αυτό για να κοιτάξουμε» αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η σκόνη θα αποχωρήσει από την Ελλάδα μέχρι την Τετάρτη, θα επιμείνει όμως περισσότερο στη Κεντρική Ευρώπη.

Καμπανάκι Σαρηγιάννη για την αφρικανική σκόνη - «Ανησυχία για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, πρόκειται για μια καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που όπως είπε θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά.

Για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων, μεταφέρουν και απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.

«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης.

Aναφορικά με το πώς επηρεάζει την ζωή των κατοίκων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταυτόχρονα το νέφος, o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι επιτείνουν το πρόβλημα. Ο επιστήμονας συμβουλεύει να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του άερα.

Δείτε εικόνες από την αφρικανική σκόνη που κάλυψε την Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη κάλυψε και σήμερα τον Αττικό ουρανό με την ατμόσφαιρα να είναι αρκετά αποπνικτική και ασυνήθιστη.

Προβλήματα στις πτήσεις λόγω αφρικανικής σκόνης

Η αφρικανική σκόνη προκάλεσε προβλήματα και στις πτήσεις. Συγκεκριμένα λόγω των καιρικών συνθηκών άργησε να πετάξει αεροπλάνο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ενώ ακυρώθηκε και μια πτήση από Κωνσταντινούπολη.

Σχετικές ειδήσεις