ΕΛΛΑΔΑ

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης - Πότε καθαρίζει η ατμόσφαιρα

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης - Πότε καθαρίζει η ατμόσφαιρα
INTIME

«Πνίγηκε» η χώρα από αφρικανική σκόνη - Συνεχή κύματα μέχρι το Μάιο λένε οι ειδικοί

Για ακόμα μια ημέρα η χώρα «πνίγηκε» από την αφρικανική σκόνη και την αφόρητη για τον μήνα Μάρτιο, ζέστη, με την ατμόσφαιρα να είναι αρκετά αποπνικτική.

Υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης εντοπίζονται πλέον από την Κρήτη μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

Η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο Mega αναφέρει ότι η ατμόσφαιρα «με την αυξημένη θερμοκρασία επιμολύνεται».

Η αφρικανική σκόνη προκάλεσε προβλήματα και στις πτήσεις. Συγκεκριμένα λόγω των καιρικών συνθηκών άργησε να πετάξει αεροπλάνο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ενώ ακυρώθηκε και μια πτήση από Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται πώς οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό των μετακινήσεων τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και τη χρήση μάσκας ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο η θερμοκρασία αύριο Τρίτη 2 Απριλίου, θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς ενώ θα επιμείνουν οι νοτιάδες και η αφρικανική σκόνη.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα κρατήσουν μέχρι αύριο ενώ από την Τετάρτη η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στους 24 με 26 βαθμούς μέχρι τις 10 Απριλίου.

Ο διευθυντής ερευνών περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Ευάγγελος Γερασόπουλος ανέφερε σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής μέτρησηςη σκόνης στην Αθήνα:

«Από χθες και σήμερα οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται από 80 – 120 µg/m³, όταν το θεσμοθετημένο όριο είναι στα 50 µg/m³ και η νέα πρόταση που θα υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα είναι στα 45µg/m³. Άρα μιλάμε για τρεις φορές πάνω».

Ο ειδικός επεσήμανε ότι δύο πράγματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν: πρώτον πόση σκόνη βγαίνει στην ατμόσφαιρα και μεταφέρεται και δεύτερον πόση σκόνη φθάνει στο έδαφος, γιατί εν τέλει αυτό έχει σημασία για την υγεία του ανθρώπου.