ΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι Σαρηγιάννη για την αφρικανική σκόνη - «Ανησυχία για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών»

Καμπανάκι Σαρηγιάννη για την αφρικανική σκόνη - «Ανησυχία για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης συμβουλεύει τους πολίτες για το νέφος που δημιουργεί η αφρικανική σκόνη και κρούει το καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή

Παρούσα για ακόμα μια ημέρα η αφρικανική σκόνη στη χώρα, η οποία όπως φαίνεται έχει έρθει για να μείνει και πλέον θα είναι πιο συχνό καιρικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, πρόκειται για μια καθαρή ένδειξη της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που όπως είπε θα πρέπει να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε να παίρνουμε αυτή την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά.

Για τη διαδρομή που διανύουν τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι εκτός από το σημαντικό ποσοστό μετάλλων, μεταφέρουν και απορροφούν στο ταξίδι αυτό σωματίδια και ρύπους από εκείνες τις περιοχές.

«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης.

Aναφορικά με το πώς επηρεάζει την ζωή των κατοίκων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταυτόχρονα το νέφος, o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι επιτείνουν το πρόβλημα. Ο επιστήμονας συμβουλεύει να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του άερα.