ΕΛΛΑΔΑ

Νέος Κόσμος: Το κράτος έχτισε προσφυγικές κατοικίες και η Πολεοδομία τις βγάζει αυθαίρετες

Νέος Κόσμος: Το κράτος έχτισε προσφυγικές κατοικίες και η Πολεοδομία τις βγάζει αυθαίρετες

Επιθεώρηση της Πολεοδομίας έκρινε πως ένα συγκρότημα προσφυγικών πολυκατοικιών στο Νέο Κόσμο της Αττικής είναι αυθαίρετο και κατεδαφιστέο.

Αναλυτικότερα, η Πολεοδομία του Δήμου της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων, Διεύθυνση Δόμησης, Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, σε έκθεση αυτοψίας που διενήργησε, χαρακτηρίζει ως «αυθαίρετη» κατασκευή μία εκ των πολυκατοικιών, επί της οδού Σφιγγός 10-12-14.

Η συγκεκριμένη πολυκατοικία ανήκει στους ιστορικούς προσφυγικούς οικισμούς Δουργουτίου – Αγίου Σώστη, για την οποία έγιναν καταγγελίες περί διαφόρων αυθαιρεσιών επί του κτίσματος με αποτέλεσμα η Πολεοδομία να την κρίνει «κατεδαφιστέα».

Τις συγκεκριμένες προσφυγικές πολυκατοικίες τις έχτισε το κράτος στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Περιλαμβάνουν συνολικά 770 κατοικίες, 56 καταστήματα, σχολείο, βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς και ιατρεία.

«Γολγοθάς» για τους κατοίκους

Στις αρχές του 2023 θυροκολλήθηκε σε μία από τις προσφυγικές πολυκατοικίες ειδοποίηση από την Πολεοδομία της Αθήνας. Η ειδοποίησε ανέφερε πως λόγω παραβάσεων και παράνομων κατασκευών στο κτίσμα, αλλά και επειδή δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, αυτό κρίνεται αυθαίρετο και κατεδαφιστέο.

Λίγο αργότερα, οι ένοικοι έλαβαν σύμφωνα με το Mega, καινούργια ειδοποίηση από την Πολεοδομία στην οποία αναφέρεται ότι παρόλο που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, επειδή η κατασκευή χτίστηκε πριν από το 1975 δεν χρειάζεται τελικά να κατεδαφιστεί, πρέπει όμως να νομιμοποιηθεί.

Οι κάτοικοι των προσφυγικών βρίσκονται σε αδιέξοδο και να περιμένουν απαντήσεις από την τωρινή υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων.