ΕΛΛΑΔΑ

Norman Atlantic: Νύχτα αγωνίας για τη διάσωση των επιβατών

Norman Atlantic: Νύχτα αγωνίας για τη διάσωση των επιβατών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic, το οποίο φλέγεται από τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ιταλικά χωρικά ύδατα.

Οι στιγμές που ζουν οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο είναι σοκαριστικές, καθώς αναμένουν την ουσιαστική παρέμβαση των ιταλικών αρχών που έχουν αναλάβει το συντονισμό της επιχείρησης για τη μεταφορά τους σε παραπλέοντα σκάφη, μέσω ελικοπτέρων.

Ωστόσο, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το σκοτάδι δυσχεραίνουν το έργο όσων συμμετέχουν στην επιχείρηση. Το πρόβλημα πάντως έγκειται στη ρυμούλκηση του πλοίου, η οποία καθυστερεί τρομερά μιας και υπάρχουν μεγάλα κύματα στην περιοχή με αποτέλεσμα να σπάνε οι κάβοι. Έτσι η όποια προσπάθεια διάσωσης γίνεται μόνο με τα εναέρια μέσα, που συγκεντρώνουν λίγους κάθε φορά επιβάτες. 'Oπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, τα ατσάλινα νήματα του ρυμουλκού που είχαν γαντζώσει το πλοίο έσπασαν και αντικαταστάθηκαν με καινούρια, σε μια νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου.

Το συμβάν που συγκλονίζει Ελλάδα και Ιταλία έχει πλέον λάβει διαστάσεις τραγωδίας, καθώς ένας επιβάτης ελληνικής υπηκοότητας, ο Γιώργος Δούλης, έχει χάσει τη ζωή του, στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε σωστική λέμβο για να μεταφερθεί σε σκάφος που έπλεε κοντά στο Norman Atlantic. Αλλες πληροφορίες, τον θέλουν να είχε εγκλωβιστεί στη γλύστρα, μαζί με τη σύζυγό του, η οποία -ευτυχώς- δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Στο Πρίντεζι θέλουν το πλοίο οι Ιταλοί

Παρόλα αυτά, συνεχίζονται οι προσπάθειες ρυμουλκών που έχουν σπεύσει στην περιοχή, ώστε να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας (πιθανότατα του Πρίντεζι), όπως αποφάσισε το ιταλικό κέντρο επιχειρήσεων.

norman6

Οι ιταλικές αρχές, θεωρούν ότι θα είναι πιο ασφαλής η διαδικασία μεταφοράς του πλοίου στο λιμάνι του Πρίντεζι, καθώς εκεί θεωρούν ότι θα κατορθώσουν άμεσα να προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών που θεωρείται δεδομένο ότι θα χρειαστούν πολλοί από τους επιβάτες που για ώρες παραμένουν εκτεθειμένοι στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκάλεσε η πυρκαγιά στο πλοίο.

Υπό έλεγχο η φωτιά...

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής (28/12/2014) στο γκαράς του Norman Atlantic, έχει πλέον τεθεί, μετά από πολλές ώρες που μαινόταν ανεξέλεγκτη, υπό μερικό έλεγχο. Ακόμα, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία που θέλει το πλοίο να πλέει με ανοικτές τις μηχανές του, κάτι που αν ισχύει, σίγουρα θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες σε σχέση με τη ρυμούλκηση που θα επιχειρηθεί.

norman-atlantic 2

Στους 178 οι διασωθέντες, αισιόδοξος ο Βαρβιτσιώτης

Την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της επιχείρησης διάσωσης των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, οι διασωθέντες είναι 178 και η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Όπως επεσήμανε, ωστόσο, υπήρξε προσπάθεια πρόσδεση του πλοίου με ρυμουλκό που είχε φτάσει από το Πρίντεζι, αλλά υπάρχει δυσκολία στη συνέχεια της ρυμούλκησης.

«Θα είναι μια πολύ δύσκολη νύχτα, θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά», είπε ο υπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εικόνα για αγνοούμενο.
Για την απόφαση να ρυμουλκηθεί το πλοίο στην Ιταλία, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως είναι απόφαση της Ιταλίας που έχει και το γενικό πρόσταγμα στην επιχείρηση.

Το χρονικό της τραγωδίας λεπτό προς λεπτό...

To Newsbomb από τις πρώτες πρωινές ώρες καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες και ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για όλες τις εξελίξεις από το σημείο που βρίσκεται το Norman Atlantic.

Θυμηθείτε όσα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής λεπτό προς λεπτό...

Σχετικές ειδήσεις