ΕΛΛΑΔΑ

Ανδρέας Μαρτίνης: Κυκλοφορεί «ελεύθερος» και πίνει στην υγειά των κορόιδων

Ανδρέας Μαρτίνης: Κυκλοφορεί «ελεύθερος» και πίνει στην υγειά των κορόιδων

Αποφυλάκιση - Ανδρέας Μαρτίνης | Ειδήσεις: Έναν χρόνο έκλεισε, την προηγούμενη εβδομάδα, έξω από τη φυλακή ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος μάλιστα φέρεται να το γιόρτασε δεόντως και –κατά τις παλιές του συνήθειες- πολυτελώς - Μετά την εξπρές αντίδραση της ελληνικής δικαιοσύνης στην περίπτωση Φλώρου, αποτελεί μείζον ερώτημα αν οι αρχές στην Ελλάδα κινούνται α λα καρτ, ανάλογα με τις υποθέσεις που επιθυμούν.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΣΕΙΡΑ;

Η περίπτωση του Αριστείδη Φλώρου φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την «ξεχασμένη» υπόθεση ενός εκ των ανθρώπων που κατηγορείται και έχει καταδικαστεί για δεκάδες περιπτώσεις διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν προφυλακισμένος για την υπόθεση μίζας ύψους 3,1 εκατ. μάρκων, κατά τη θητεία του στην προεδρία του «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς και για τα «κερασμένα» νοσήλια σε πολιτικούς, συγγενείς τους, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, από τα οποία το νοσοκομείο φέρεται να ζημιώθηκε κατά 1.741.242 ευρώ.

martinis

Τον Αύγουστο του 2017 αποφυλακίστηκε, επικαλούμενους σοβαρούς λόγους υγείας και προσκομίζοντας έγγραφα των ΚΕΠΑ που πιστοποιούσαν αναπηρία άνω του 75%. Πρίν αποφυλακιστεί, το αίτημά του είχε απορριφθεί δυο φορές. Στη συνέχεια, προφανώς μεσολάβησε κάποιο θαύμα και το «σύστημα» έκρινε ότι πρέπει να βρίσκεται σπίτι του...

Του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.

Κατά περίεργο τρόπο, αμέσως μετά, με 75% αναπηρία ήθελε να εμπλακεί στις εκλογές για το Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού...

Η επιβαρυμένη του υγεία, λοιπόν, δεν τον εμπόδισε να εμπλακεί ξανά στις αρχαιρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του περασμένου Ιουνίου. Αφού εξέφρασε δημόσια την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του Οργανισμού τον οποίο οδήγησε κοντά στην κατάρρευση, εισέπραξε ένα ξεκάθαρο «όχι» από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

MARTINIS2

Στην περίπτωσή του η Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να διαθέτει αντίστοιχα ανακλαστικά με αυτά που έδρασε στην υπόθεση Φλώρου, αν και μιλάμε για αντίστοιχου μεγέθους οικονομικό σκάνδαλο.

Προς το παρόν ο κ. Μαρτίνης εξακολουθεί να διάγει τον πολυτελή βιο που είχε και στο παρελθόν και προφανώς πίνει στην υγειά των κορόιδων και του ελληνικού λαού που παρακολουθεί άναυδος όλους αυτούς που έχουν καταχραστεί δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια να μένουν στο απυρόβλητο.

Η περίεργη σιωπή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ούτε τον Αύγουστο του 2017 (που αποφυλακίστηκε), ούτε σήμερα δεν υπάρχει ιδιαίτερη αντίδραση ούτε από τη ΝΔ, ούτε βεβαίως από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μαρτίνης έχει «δώσει» στην Εξεταστική όλα τα ονόματα υπουργών της Νέας Δημοκρατίας με τους οποίους η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που τα προηγούμενα χρόνια είχε ανοικτό μέτωπο με όλους όσους έχει «εκθέσει» ο Μαρτίνης, δεν φαίνεται να έχει τον ίδιο ζήλο για να πάει το μαχαίρι στο κόκαλο...

Παράλογο;

Ενδεχομένως. Σίγουρα πάντως περίεργο...

Το φθινόπωρο, πάντως, δεν προμηνύεται το ίδιο «ανέμελο» για εκείνον.

Αναμένεται ο ορισμός της ημερομηνίας έναρξης της δίκης και παρά τα όσα ψιθυρίζονται από κάποιους για δικές του προσπάθειες κωλυσιεργίας, αργά ή γρήγορα θα καθίσει στο «σκαμνί».

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η έναρξη της δίκης να συμπέσει και με την έκδοση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας. Η Επιτροπή έχει πάρει παράταση για να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2018.

Ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν ο πρώτος μάρτυρας της Εξεταστικής για την υπόθεση του εκπλειστηριασμού του «Ερρίκος Ντυνάν» που αποτέλεσε ένα από τα θέματα της Επιτροπής. Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, καταρτίζεται ήδη το συνολικό πόρισμα και θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο «Ερρίκος Ντυνάν» τόνισε ότι «υπάρχει τεράστιο θέμα». «Ο τρόπος με τον οποίο μεταβιβάστηκε ένα νοσοκομείο ιδιοκτησίας κοινωφελούς ιδρύματος σε ιδιωτικά χέρια είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο. Εκεί έχει πάρει διαφορετικού χαρακτήρα πτυχές -και νομικές και στοιχεία συναλλαγής, κομπίνας και μεθοδεύσεων, που πρέπει να επισημανθούν και ενδεχομένως να υπάρξουν και τιμωρίες».

Εκτός όμως από τις αυταπόδεικτες ευθύνες της διοίκησης Μαρτίνη, φαίνεται πως προκύπτουν και σαφείς ενδείξεις πολιτικών ευθυνών στο θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν».

Υπενθυμίζεται πως στην Εξεταστική Επιτροπή κατέθεσαν ως μάρτυρες οι πρώην υπουργοί Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης, όμως ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε αναφερθεί επίσης στους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάκη Βορίδη καταλογίζοντάς τους μερίδιο ευθυνών. «Ο Αβραμόπουλος έφτιαξε το σύστημα της άλωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του "Ερρίκος Ντυνάν" και μέσα μας έριξε ο Γεωργιάδης και τον σφράγισε πολύ καλά» είχε καταθέσει χαρακτηριστικά. Για τον Μάκη Βορίδη είχε υποστηρίξει ότι έφερε «φωτογραφική» τροπολογία και συνέβαλε στην πορεία προς τον πλειστηριασμό.

Το πόρισμα, με την έκδοσή του, θα διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη για αξιοποίηση και έλεγχο τυχόν ποινικών ευθυνών. Σίγουρα, όμως, θα γίνει και αντικείμενο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ζήτημα είναι, να μην αναλωθεί η συζήτηση σε άσκοπους πολιτικούς τακτικισμούς και η κυβερνητική πλειοψηφία να τηρήσει τη δέσμευσή της στο μέτωπο κατά της διαφθοράς και να αναδείξει επί της ουσίας τις πολιτικές ευθύνες όλων όσοι ευνόησαν ή άφησαν να εκτυλίσσονται τέτοια φαινόμενα.

Διαβάστε επίσης:

Από το Φλώρο στο... Μαρτίνη ο ίδιος δρόμος, της μαφίας...