ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στην Ταϊλάνδη

Παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στην Ταϊλάνδη
Στη σκιά της πυρηνικής κρίσης της Ιαπωνίας ξεκινούν την Κυριακή στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, σε επίπεδο υπουργών, οι εργασίες της...

Στη σκιά της πυρηνικής κρίσης της Ιαπωνίας ξεκινούν την Κυριακή στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, σε επίπεδο υπουργών, οι εργασίες της παγκόσμιας συνόδου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί μια προσπάθεια να υπάρξουν περαιτέρω βήματα μετά την θεωρηθείσα ως «αδύναμη» συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο στο Κανκούν του Μεξικού.

«Στην Μπανγκόκ οι κυβερνήσεις πρέπει συμφωνήσουν σε ένα σαφές σχέδιο για το 2011», είπε η επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το κλίμα, Κριστιάνα Φιγκουέρες.

Στη συμφωνία του Δεκεμβρίου στο μεξικανικό θέρετρο προβλεπόταν να δημιουργηθεί ένα Πράσινο Περιβαλλοντικό Ταμείο που θα διαχειρίζεται ποσό 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στις φτωχές χώρες μέχρι το 2020 και θα καταβάλει προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών παγκοσμίως κατά λιγότερους από δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τις προβιομηχανικές εποχές.


Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στα δυσκολότερα θέματα, όπως οι διαφωνίες των πλουσίων και φτωχών χωρών για επέκταση του πρωτοκόλλου του Κιότο και η ενίσχυση των περικοπών εκπομπών για τις οποίες έχουν δεσμευθεί οι πλούσιες χώρες.


Η πρώτη φάση του Κιότο, η οποία δεσμεύει περίπου 40 πλούσιες χώρες σε στόχους σε ότι αφορά στις εκπομπές, ολοκληρώνεται την επόμενη χρονιά χωρίς να διαφαίνεται διάδοχη κατάσταση.

Αρκετές χώρες διαφωνούν στο κατά πόσο μια νέα συμφωνία πρέπει να δεσμεύει ή όχι για την περικοπή των εκπομπών άνθρακα όλες τις χώρες που ρυπαίνουν σε ταχύτερα και σοβαρότερα βήματα ενώ η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ότι πολλές αναπτυγμένες χώρες θα εστιάσουν λιγότερο στην κλιματική αλλαγή.


Η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ρωσία αντιτίθενται σε κάθε επέκταση του Κιότο σε δεύτερη φάση από το 2013, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται μία νέα συμφωνία με στόχους για όλους όσους κάνουν εκπομπές, ενώ η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες επιμένουν ότι η συνθήκη του Κιότο πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.


Δεν αποκλείεται πάντως η Ιαπωνία να δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της εξαιτίας του καταστροφικού τσουνάμι και του σεισμού.