ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κρύβονται» 1,5 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

«Κρύβονται» 1,5 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου νότια της Κρήτης
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος προσδιορίζει στα 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου...

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος προσδιορίζει στα 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου, νότια της Κρήτης.

Με αφορμή τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας , ο κ Φώσκολος τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει με θετικό τρόπο αυτές τις πρωτοβουλίες.

«Τελευταία, υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο οποίος πιστεύω ακράδαντα, θα μας βγάλει από το χρέος. Αν αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Φώσκολος.

«Περιμέναμε αυτή την απόφαση πολλά χρόνια», συμπλήρωσε ο Αντώνης Φώσκολος, με αφορμή το πράσινο φως που έδωσε το Υπουργικό συμβούλιο στη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, «το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που δεν πρέπει να χαθεί.

Τρεις άξονες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Όπως υποστηρίζει, «υπάρχουν τρία κομμάτια. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο για να βγάλομε τα χρέη. Το δεύτερο είναι ότι αυτό τον ορυκτό πλούτο τον χρειάζεται η Ευρώπη. Αυτό το μήνυμα δεν έχει περάσει από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους: Κύριοι, εσείς θα χρειαστείτε ενέργεια μετά το 2015, αυτή την ενέργεια την έχομε εμείς και θα σας την δώσομε. Και το τρίτο είναι η γεωπολιτική δύναμη που αποκτούμε.

Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης.

Άρα αυτή τη στιγμή η Κρήτη έχει ένα "κλειδί" τρομακτικό. Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη», υπογράμμισε.

Περισσότερα στο newscode.gr