ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κομήτης απειλεί τον Άρη

Κομήτης απειλεί τον Άρη

Ένας νέος κομήτης, που ήταν άγνωστος στους επιστήμονες μέχρι πρόσφατα, είναι πιθανό να συγκρουστεί με τον Άρη το 2014.


Πρόκειται για τον κομήτη C/2013 A1, που ανακαλύφθηκε φέτος τον Ιανουάριο από το αστεροσκοπείο Σάιντινγκ Σπρινγκ της Αυστραλίας.

Ανατρέχοντας στα αρχεία, οι ερευνητές βρήκαν φωτογραφίες του κομήτη από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που είχαν τραβηχτεί από ένα παρατηρητήριο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χωρίς όμως τότε να γίνει αντιληπτός ο κομήτης.

Ο συνδυασμός αυτών των πρώτων παρατηρήσεων επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν ένα πρώτο υπολογισμό της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο. Τα στοιχεία, σύμφωνα με το «New Scientist», δείχνουν ότι ο παγωμένος κομήτης θα διασταυρωθεί με την τροχιά του Άρη στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα υπάρξει πρόσκρουση πάνω στον «κόκκινο πλανήτη». Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο κομήτης θα περάσει σε ασφαλή απόσταση 900.000 χιλιομέτρων από τον Άρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αστεροειδής 2012 DA14 πέρασε προ ημερών ξυστά από τη Γη, σε απόσταση μόλις 34.400 χλμ.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι προειδοποιούν: τα υπάρχοντα στοιχεία για τον νέο κομήτη είναι ανεπαρκή και συνεπώς οι υπολογισμοί έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους. Έτσι, από τη μία ο κομήτης μπορεί να περάσει πολύ μακριά (σε απόσταση έως 36 εκατ. χλμ), αλλά, από την άλλη, μπορεί να πέσει πάνω στο γειτονικό μας πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2013 αναμένεται να γίνει ορατός από τη Γη ένας ακόμα θεαματικός κομήτης, ο ISON.