ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Scanner για έργα τέχνης

Scanner για έργα τέχνης
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, αποτελούμενη από Βέλγους, Αμερικανούς και Ολλανδούς, ανακάλυψε μια συσκευή, η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο...

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, αποτελούμενη από Βέλγους, Αμερικανούς και Ολλανδούς, ανακάλυψε μια συσκευή, η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο να βλέπει τα προσχέδια σε πίνακες μεγάλων ζωγράφων.

Πρόκειται για ένα scanner το οποίο με την τεχνολογία των ακτίνων Χ, μπορεί και «διαβάζει» τα χρώματα στην επιφάνεια των πινάκων, αποκαλύπτοντας τα χρώματα που κρύβονται από κάτω και τα προσχέδια των μεγάλων ζωγράφων.

Ο επικεφαλής των επιστημόνων, Ματίας Άλφελντ, σε δηλώσεις του τόνισε πως το μηχάνημα δεν αλλοιώνει ούτε στο ελάχιστο τους πίνακες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί τόπου σε μουσεία και εκθέσεις.

Μάλιστα, εξέφρασε τη χαρά του, επειδή για πρώτη φορά η τέχνη μπορεί να συνδυαστεί με τη χημεία, η οποία μπορεί να δώσει τα φώτα της σε κάτι τόσο όμορφο, όπως τα μεγάλα έργα τέχνης.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει έργα του Ρούμπενς, του Ρέμπραντ και του Καραβάτζιο, με την ελπίδα πως στο μέλλον θα «ανοίξουν οι πόρτες» για τη μελέτη των τεχνικών που χρησιμοποιούσαν οι μεγάλοι ζωγράφοι.