ΕΘΝΙΚΑ

ΥΠΕΞ: Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

ΥΠΕΞ: Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

Τα θέματα που αφορούν τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν έχουν κλείσει, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε «τον διαδικαστικό κανόνα της ετεροδικίας των Κρατών και όχι την ευθύνη της Γερμανίας για τις παράνομες ενέργειες της, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Γερμανία απολαμβάνει του προνομίου της ετεροδικίας κι ότι τα ιταλικά δικαστήρια παραβίασαν το σχετικό κανόνα του εθιμικού διεθνούς δικαίου.

«Επιπλέον, το Δικαστήριο δέχτηκε ότι οι αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων με τις οποίες επετράπη η λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για την Villa Vigoni με σκοπό την ικανοποίηση των θυμάτων της υπόθεσης του Διστόμου, καθώς και η αναγνώριση ως εκτελεστών στην Ιταλία των σχετικών αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων, αποτελούσαν παράνομες πράξεις από ιταλικής πλευράς», αναφέρει το υπουργείο.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι το γεγονός ότι ένα κράτος απολαμβάνει ετεροδικίας ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ενός άλλου κράτους «δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς του ευθύνης και της συνακόλουθης υποχρέωσης του να παράσχει αποζημίωση». Επίσης, το Δικαστήριο έκρινε ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, κάτι που επιβεβαιώνει ότι «τα θέματα αυτά δεν έχουν κλείσει».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει την Απόφαση με προσοχή, υπό το φως της σταθερής και διαχρονικής θέσης ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.