ΕΘΝΙΚΑ

Ο Παπακωνσταντίνου, ο Ρωσσώνης και οι «χρυσοί» εξοπλισμοί για το ΠΝ

Ο Παπακωνσταντίνου, ο Ρωσσώνης και οι «χρυσοί» εξοπλισμοί για το ΠΝ

Ο σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου είναι ο αντιπρόσωπος αμυντικού εξοπλισμού που δεν έχανε διαγωνισμό στο Ναυτικό κι αν τον έχανε, κατάφερνε να τον ακυρώσει!

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Σάλο έχει προκαλέσει στο Πολεμικό Ναυτικό η αποκάλυψη ότι ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης είναι ο σύζυγος της δεύτερης κόρης του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου και εξαδέλφης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, της Μαρίνας.

Το όνομα του κ. Ανδρέα Ρωσσώνη περιλαμβάνεται σε ένα από τα αρχεία της λίστα Λαγκάρντ που είχαν αφαιρεθεί μαζί μ' αυτό της συζύγου του, της αδελφής της Ελένη Σικιαρίδη και του κουνιάδου του, του κ. Σίμου Σικιαρίδη.

Ο κ. Ρωσσώνης αντιπροσώπευε ιταλικά οπλικά συστήματα και σύμφωνα με όσα λένε αξιωματικοί «όταν κατέβαινε, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει διαγωνισμό του Πολεμικού Ναυτικού». Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο κ. Ρωσσώνης είναι επιχειρηματίας που χαρακτηρίζεται «μεγάλος παίκτης» στον τομέα των αμυντικών προμηθειών και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού.

Αντιπροσώπευε κυρίως τον ιταλικό οίκο OTO Melara που φτιάχνει πυροβόλα για πολεμικά σκάφη. Λέγεται ότι από τη δεκαετία του 1980 κέρδισε δεκάδες διαγωνισμούς κι έτσι εγκατέστησε πυροβόλα ΟΤΟ Melara σε κάθε σχεδόν πολεμικό πλοίο της Ελλάδας. Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, ακόμα και τα αρματαγωγά κλάσης «Ιάσων» διαθέτουν τέτοια ιταλικά πυροβόλα!

Αξιωματικοί αποκαλύπτουν (κατόπιν εορτής) ότι το σχεδόν μονοπωλιακό καθεστώς που επικράτησε στα ιταλικά πυροβόλα επέτρεψε στον κύριο Ρωσσώνη να δημιουργήσει ένα δικό του δίκτυο επαφών μέσα στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού χωρίς να χρειάζεται εμπλοκή πολιτικού προϊσταμένου. Και κάτι που κυκλοφορεί ως φήμη αλλά θα πρέπει να ελεγχθεί και για αυτό το αναπαραγάγουμε με επιφύλαξη: Στο ΓΕΝ ψιθυρίζεται ότι πίσω από την ναυπήγηση πετρελαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αντιπροσωπεύοντας τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri, βρίσκεται ο κ. Ρωσσώνης ως συνεργάτης στη ναυπήγηση.

Ακύρωσε τον διαγωνισμό που έχασε!

Ο σύζυγος της κ. Μαρίνας Παπακωνσταντίνου αντιπροσώπευε την ιταλική Alenia Westinghouse από το 2004 και προωθούσε με κάθε μέσο την τορπίλη BlackShark στο υπουργείο Άμυνας. Δεν πήρε τη σχετική προμήθεια επειδή σε κάποιο στάδιο αξιολόγησης η γερμανική τορπίλη DM2A4 της STN Atlas κρίθηκε καλύτερη.

Ωστόσο, ο κ. Ρωσσώνης χάλασε όλο το διαγωνισμό με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα να μην έχουν τορπίλες τα υποβρύχια!

Οι εφημερίδες επίσης συνδέουν το όνομα αυτού του συγγενή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με διαγωνισμό για την προμήθεια 12 μεταγωγικών αεροσκαφών το 2010. Τον διαγωνισμό είχε κερδίσει η ιταλική εταιρεία ΑLLENIA την οποία αντιπροσώπευε ο κ. Θόδωρος Ασημακόπουλος.

Ο Λαυρεντιάδης, ο Ασημακόπουλος και τα μεταγωγικά

Ο κ. Θόδωρος Ασημακόπουλος έχει εμπλακεί στην υπόθεση της "Proton Bank" και παρουσιάζεται από πηγές της Ιπποκράτους ως το πρόσωπο που μεσολάβησε ώστε να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, επί προεδρίας κ. Γιώργου Παπανδρέου και του υπόδικου επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Όπως γνωρίζουν πολλοί στη Βουλή, ο κ. Ασημακόπουλος εμφανιζόταν παλιότερα ως επικοινωνιολόγος του κ. Κουβέλη και μετά το 2009, ως σύμβουλος του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Φέρεται μάλιστα να έχει ισχυρισθεί σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι είχε επαφές και κοινές αναζητήσεις με τον κ. Νίκο Παπανδρέου.

Η προμήθεια τελικά έγινε, αλλά οι ειδικοί του ΓΕΑ διαπίστωσαν προβλήματα στα μεταγωγικά αεροπλάνα C-27J και αρνήθηκαν την παραλαβή τους. Αυτό συνέβη όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών κ. Ευάγγελος Βασιλάκος επέβαλε και ρήτρες καθυστέρησης.

Πηγές αναφέρουν ότι οι κ.κ. Ρωσσώνης και Ασημακόπουλος χρησιμοποίησαν «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να παραληφθούν τα αεροσκάφη και το επέτυχαν. Άγνωστο τι απέγινε με τις ρήτρες, ωστόσο είναι γνωστό ότι μονο ένα από τα δώδεκα C-27J πετά.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και τα 480 εκατ. ευρώ

Ο συγγενής του κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να έχει εμπλακεί και σε αναθέσεις προς τα «Ελληνικά Ναυπηγεία» (Σκαραμαγκά). Οι αξιωματικοί λένε ότι προώθησε την αναθεώρηση της σύμβασης για την προμήθεια των υποβρυχίων κλάσης «214» και επισημαίνουν τη στενή επαγγελματική φιλία που υπάρχει μεταξύ του κ. Ρωσσώνη και του Λιβανέζου ιδιοκτήτη τους κ. Ισκεντέρ Σάφα.

Και για το τέλος το καλύτερο: εκεί που οι Γερμανοί κατασκευαστές (ThyssenKrupp Marine Systems) των υποβρυχίων έπρεπε να πληρώσουν ρήτρες γιατί καθυστερούσαν την παράδοσή τους και ήταν έτοιμοι να δώσουν δύο ακόμα υποβρύχια ως αντισταθμιστική αντιπαροχή, το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών –επί υπουργίας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου- παραγγέλθηκαν δύο υποβρύχια επιπλέον.

Η Ελλάδα που βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας, επιβαρύνθηκε με πρόσθετα βάρη 480 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το προφίλ του συζύγου της 52χρονης ξαδέλφης του πρώην υπουργού Οικονομικών, της κ. Μαρίνας Παπακωνσταντίνου...