ΕΘΝΙΚΑ

Ο Ερντογάν περιμένει «ανταλλάγματα» για τη Χάλκη

Ο Ερντογάν περιμένει «ανταλλάγματα» για τη Χάλκη

Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, επανέλαβε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο πρόσθεσε πως η Άγκυρα αναμένει μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα, αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή του μουφτή στη δυτική Θράκη από την μουσουλμανική κοινότητα


Ο τούρκος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «εν αναμονή της εξαγγελίας της δέσμης μέτρων εκδημοκρατισμού, η ελληνική κοινότητα πίστευε ότι το χρόνιο αίτημά της θα έβρισκε ανταπόκριση, αλλά τελικά η εξαγγελία των μέτρων άφησε διάχυτη μια αίσθηση απογοήτευσης».
«Εμείς η τουρκική κυβέρνηση δεν διορίζουμε τον έλληνα Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική κοινότητα επιλέγει το θρησκευτικό της ηγέτη. Γιατί λοιπόν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει για το θρησκευτικό ηγέτη της μουσουλμανικής κοινότητας στη δυτική Θράκη;», σχολίασε ο Ερντογάν.
Επίσης ανέφερε πως «η τουρκική κυβέρνηση έχει χορηγήσει τουρκική υπηκοότητα σε ξένους κληρικούς λόγω έλλειψης μελών της Ιεράς Συνόδου».
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε τέλος ότι στην Αθήνα υπάρχουν δύο τεμένη που κατεδαφίστηκαν και συμπλήρωσε: «Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή».