ΕΘΝΙΚΑ

Εκτάκτως στην Αθήνα ο Αναστασιάδης λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό

Εκτάκτως στην Αθήνα ο Αναστασιάδης λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Αύριο Παρασκευή ο κ. Αναστασιάδης θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί το Κυπριακό, καθώς φαίνεται πως παρασκηνιακά υπάρχουν συζητήσεις για την επανάληψη των συνομιλιών και οριστική επίλυση του ζητήματος.

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή στις προσπάθειες που καταβάλλονται και πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού ανακοινωθέντος και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, «καθώς και μία λέξη μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Στην πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη της 18ης Δεκεμβρίου φαίνεται, μετά τις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών από πλευράς των ΗΠΑ, να στηρίζεται το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Το προσχέδιο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Κάθετη φαίνεται να είναι η διαφωνία του ΔΗΚΟ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη στο συγκεκριμένο προσχέδιο. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε να ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και σήμερα θα συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών ηγετών.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ακολουθούν σειρά επαφών που είχε σε Αθήνα και Λευκωσία από την αρχή της εβδομάδας η αμερικανίδα υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ, η οποία τη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Την Τρίτη η Νούλαντ μετέβη στη Λευκωσία όπου συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς Ντερβίς Ερογλου.

Σε γραπτή της δήλωση, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέφρασε τη σθεναρή στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.