ΕΘΝΙΚΑ

Το 2016 θα ανοίξει η Μονή της Παναγίας στη Κερασούντα

Το 2016 θα ανοίξει η Μονή της Παναγίας στη Κερασούντα

«Ζωή» δίνουν και πάλι οι Τούρκοι στο δεύτερο μεγαλύτερο μοναστήρι του Πόντου. Πρόκειται για την Μονή της Παρθένου Μαρίας ή Παναγίας στην περιοχή της αρχαίας Κολώνειας στην επαρχία της Κερασούντας (Giresun).

Η αποκατάσταση του αρχαίου Μοναστηριού άρχισε κατόπιν συνεννόησης με το Φανάρι, καθώς ειδικοί των βυζαντινών μνημείων, επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να καθοδηγηθούν για την διαδικασία της αποκατάστασης της αρχαίας Μονής.

Σύμφωνα με τούρκικο δημοσίευμα το 2016 θα είναι μάλιστα επισκέψιμο.

Η Μονή που δημιουργήθηκε κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. λειτουργούσε συνεχώς μέχρι πριν από δύο αιώνες, όπου απαγορεύθηκε η λειτουργία του από τους Οθωμανούς.

Ο βράχος και η περιοχή ονομάζεται Καραχισάρ - Kara Hisar, είναι απευθείας απόδοση της ελληνικής ονομασίας, Μαυρόκαστρο, που ανήκε στην επαρχία της Κολώνειας.

Στη Μονή της Παναγίας της αρχαίας Κολώνειας βρέθηκε επιγραφή του 9ου αιώνα που γράφει ότι η πόλη που βρίσκεται η μονή ονομάζεται "Κολώνεια".

Οι Τούρκοι που την κατέλαβαν τον 14ο αιώνα, την ονόμαζαν "Koğoniya".

Ωστόσο τον 11ο αιώνα η πόλη διατηρεί το όνομα Κολώνεια αλλά το φρούριο πάνω από την πόλη ονομάζεται ‘Μαυρόκαστρο’, και τον 14ο αιώνα πήρε την ονομασία στην τουρκική μετάφραση Καρά Χισάρ- Μαύρο Κάστρο.

Το 1924 ο Μουσταφά Κεμάλ επισκέφθηκε την πόλη και πρότεινε να ονομάζεται η πόλη «Şebin Karahisar», όπως την ονομάζουν σήμερα οι Τούρκοι.

Πηγή: Μικρές εκδόσεις

Διαβάστε επίσης

Προκλητική αντίδραση Αλβανών κατά του Αρχιεπίσκοπου Αναστάσιου