ΕΘΝΙΚΑ

Απίστευτη πρόκληση: Χάρτης παρουσιάζει αυτονομιστικό κίνημα στην Ελλάδα

Απίστευτη πρόκληση: Χάρτης παρουσιάζει αυτονομιστικό κίνημα στην Ελλάδα

Με αφορμή το αυριανό δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας χάρτης γεμάτος ανακρίβειες και προκλήσεις κάνει το γύρο του διαδικτύου

Συγκεκριμένα ο υποθετικός χάρτης, τον οποίο φέρεται να έχει δημιουργήσει το Κίνημα για μια Ελεύθερη Ευρώπη (European Free Alliance), παρουσιάζει την Ευρώπη έτσι όπως θα διαμορφωνόταν εάν η Σκωτία αποκτήσει την ανεξαρτησία της και αποτελέσει πρότυπο για δεκάδες άλλα δημοψηφίσματα από αυτονομιστικά κινήματα, υπαρκτά αλλά και ανύπαρκτα.

Και μπορεί ορισμένα κινήματα, όπως στην Καταλονία ή στη Χώρα των Βάσκων, τα κινήματα να αποτελούν πραγματικότητα, ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας ο χάρτης παρουσιάζει το ανύπαρκτο κίνημα των "Μακεδόνων στην Ελλάδα" (Lerin: "Macedonians in Greece"). Ένα προκλητικό αποκύημα της φαντασίας του ''εμπνευστή'' του χάρτη, ο οποίος έχει ήδη αναδημοσιευτεί από διάφορα ξένα ΜΜΕ.

Σχετικό δημοσίευμα των New York Times με τον χάρτη, σημειώνει μάλιστα πως τα όποια κινήματα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ και φωνή, μετά από μια ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «αλλαγή των συνόρων της Ευρώπης, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο ήδη, σε πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης».

Το Κίνημα για μια Ελεύθερη Ευρώπη περιλαμβάνει περίπου 40 αυτονομιστικά κινήματα, αναφέρει η Daily Mail.

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: «Πουλάνε τρέλα» οι Σκοπιανοί-Καταγγέλλουν το BBC για τον ελληνικό τάφο