ΕΘΝΙΚΑ

Σε κρίσιμη καμπή τα «εθνικά θέματα»

Σε κρίσιμη καμπή τα «εθνικά θέματα»

Επικίνδυνη κινητικότητα των γειτόνων μας από την Κύπρο μέχρι τη Θράκη - Δίχως όριο οι προκλήσεις της Τουρκίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων – Σε βαθύ ύπνο η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου

Την ώρα που το πολιτικό προσωπικό της χώρας ασχολείται με τα θέματα της οικονομίας, της δήθεν διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ένας ανηλεής «διπλωματικός πόλεμος» διεξάγεται στο παρασκήνιο με την ελληνική πλευρά να παραμένει τουλάχιστον απαθής.

Του Κώστα Τσιτούνα

Η προκλητικότητα των Τούρκων έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ήδη τα περίεργα παιχνίδια που «παίζουν» οι γείτονες στην Κύπρο έχουν στόχο την Ελλάδα. Ακολουθούν το δόγμα «βαράμε το σαμάρι, ν’ ακούσει ο γάιδαρος».

Είναι προφανές ότι ακόμα και οι εξοργιστικές δηλώσεις Νταβούτογλου έχουν παραλήπτη την ελληνική πλευρά. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι γείτονες θέλουν να μας προειδοποιήσουν πως είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά ξεκινήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ταυτόχρονα με την πρόκληση έντασης στην Κύπρο, οι γείτονες επιχειρούν εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα να «στήσουν» σκηνικό αποσταθεροποίησης στην Θράκη προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανακήρυξη του ανεξάρτητου κράτους της Δυτικής Θράκης όπως οι ίδιοι το αποκαλούν. Το μόνο ενδιαφέρον που επέδειξε το ελληνικό πολιτικό σύστημα ήταν στις εκλογές του 2012 να εντάξει κάποιους μουσουλμάνους στα ψηφοδέλτια του και μέχρι εκεί. Κατά τα λοιπά υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη.

Για όλα τα παραπάνω η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών παραμένουν απαθείς μέχρις σημείου υποχωρητικότητας.

Αίσθηση προκαλεί η στάση της κυβέρνησης και στα υπόλοιπα μέτωπα των εθνικών ζητημάτων αφού όπως όλα δείχνουν στο παρασκήνιο διεξάγονται ζυμώσεις προκειμένου η ελληνική πλευρά να αποδεχθεί μια νέα ολέθρια πρόταση του Αμερικανού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ως δήθεν «λύση». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Αμερικανός μεσολαβητής αναμένεται να υποβάλει προσεχώς ως πρόταση το όνομα «Άνω Μακεδονία».

Κανείς απολύτως δεν αντιδρά ούτε καν για το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυρίας Μέρκελ για το θέμα των Σκοπίων. Κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται από την συνεχή προβολή από τα Σκόπια της ιδέας του Μακεδονισμού. Του ισχυρισμού δηλαδή ότι η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική και ότι είναι, δήθεν, η πατρίδα ενός άλλου έθνους, αυτού που εκπροσωπούν τα Σκόπια.

Η αποδοχή από την Ελλάδα ενός τέτοιου ονόματος θα προσδώσει νομιμοποίηση στους παρανοϊκούς ισχυρισμούς των Σκοπίων και θα συντηρήσει την καλλιεργούμενη σήμερα στα Σκόπια επίσημη ιδεολογία και «αλυτρωτική» προπαγάνδα. Θα ανοίξει επίσης την πόρτα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί πραγματικά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χάσει τα δύο στρατηγικά διπλωματικά χαρτιά της χωρίς να έχει επιτύχει προηγουμένως πραγματική λύση. Θα επιτρέψει επίσης να μεταφερθεί ακέραιο το πρόβλημα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κι όλα αυτά επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, ενός ανθρώπου που έφερε τα πάνω-κάτω το 1993 και ανέτρεψε την κυβέρνησης Μητσοτάκη για αυτό ακριβώς το θέμα, για την ονομασία των Σκοπίων.

Η μοίρα όμως παίζει περίεργα παιχνίδια αφού ο χρόνος κύλησε και η «καυτή» πατάτα του «Σκοπιανού» έπεσε στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά!

Εξίσου δύσκολα είναι τα μηνύματα που μας έρχονται και από τη γειτονική Αλβανία. Αντί η Ελληνική κυβέρνηση να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για την υποστήριξή της στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενέδωσε, για άλλη μια φορά, στις ξένες πιέσεις και δεν έθεσε καμιά απολύτως προϋπόθεση.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Η Αλβανία όχι μόνο δεν επικύρωσε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, όχι μόνο δεν σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας, αλλά φτάνει στο σημείο να υποθάλπει προκλητική «αλυτρωτική» προπαγάνδα για τη Θεσπρωτία, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα!

Η υποχωρητικότητα των Ελλήνων πολιτικών στο θέμα των Σκοπίων παρακίνησε την Αλβανία να προβάλει εθνικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδος. Όπως κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης οι Αλβανοί στα σχολικά τους βιβλία αναγράφουν ότι δήθεν η Πρέβεζα, η Ηγουμενίτσα, η Πάργα και η Καστοριά ανήκουν στην Αλβανία!

Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το βλέπουν όλοι εκτός από την ελληνική κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να αντικρύσει κατάματα την πραγματικότητα και αποστρέφει το κεφάλι της στις επιχειρούμενες αλλαγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Οι «μεγάλες δυνάμεις» της εποχής μας, ξαναμοιράζουν την ιστορική περιοχή των Βαλκανίων και η Ελλάδα βρίσκεται «φτωχή» και εγκλωβισμένη σε δάνεια και χρέη που θα τρέχουν μέχρι το 2070.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα στήριξης Παπούλια σε Αναστασιάδη

Κύπρος: Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης για να θέσει θέμα προκλήσεων

Τουρκία: Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ