ΕΘΝΙΚΑ

«Καταγγελία» της Τουρκίας ότι η Ελλάδα απείλησε να βυθίσει πλοίο

«Καταγγελία» της Τουρκίας ότι η Ελλάδα απείλησε να βυθίσει πλοίο
Γκρίζες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο προσπάθησε να δημιουργήσει η Τουρκία...

Γκρίζες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο προσπάθησε να δημιουργήσει η Τουρκία, λέγοντας στους Αμερικάνους ότι απειλήθηκαν από ελληνικό πολεμικό πλοίο.
Μάλιστα έκαναν λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν το Νοέμβριο του 2008 η Άγκυρα προχωρούσε σε πρόκληση στέλνοντας πλοίο για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως προκύπτει από τα εμπιστευτικά τηλεγραφήματα του Wikileaks που διέρρευσαν, οι Τούρκοι ισχυρίζονταν ότι το ελληνικό πλοίο απείλησε να βυθίσει το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold» το οποίο συνοδευόταν από τουρκική φρεγάτα και πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας.


Η Ελλάδα αντέδρασε με διαβήματα και αφού έγινε προειδοποίηση ότι τα σκάφη βρίσκονταν σε ελληνικά ύδατα, απέπλευσαν και τα δύο για τα τουρκικά νερά.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα νωρίτερα η Τουρκία είχε στείλει πολεμικό πλοίο να απειλήσει δύο ερευνητικά σκάφη που διενεργούσαν έρευνες νότια της Κύπρου, ισχυριζόμενη ότι βρίσκονταν σε “τουρκικά ύδατα”.


Η Τουρκία ισχυριζόταν ότι είχε ενδιαφέρον στην περιοχή για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποστήριξε ότι οι έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κύπρου αφορούσαν τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το Wikileaks, στη συνάντηση o Τούρκος υφυπουργός κατήγγειλε ότι το ελληνικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού που έσπευσε στην περιοχή πλησίασε στα 50 μέτρα το νορβηγικό ερευνητικό και απείλησε να το βυθίσει. Πρόσθεσε δε ότι το ελληνικό σκάφος “παρενοχλούσε” το νορβηγικό ως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Υποστήριξε δε ότι η έρευνα έγινε σε ύδατα που διεκδικεί και η Ελλάδα και η Τουρκία.