ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικές δηλώσεις Μπαγίς για τις έρευνες πετρελαίου

Προκλητικές δηλώσεις Μπαγίς για τις έρευνες πετρελαίου
Την κυπριακή ΑΟΖ αμφισβήτησε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς...

Την κυπριακή ΑΟΖ αμφισβήτησε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την εναρκτήρια ομιλία του στην 29η σύνοδο της συμβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα των χωρών», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

«Εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια, η ΤΔΒΚ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση», προσέθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από την τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Ο Μπαγίς αναφέρθηκε και στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας «ας κλειστούμε σε ένα δωμάτιο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βόρεια Κύπρος και η Νότια Κύπρος, αν θέλει ας προσέλθει και η Αγγλία ως εγγυήτρια χώρα και ο ΟΗΕ και να μην βγούμε προτού βρεθεί λύση. Εμείς δεχόμαστε. Έχει όμως το ίδιο θάρρος ο κ. Χριστόφιας; Δυστυχώς δεν έχουμε δει αυτή την αποφασιστικότητα από πλευράς ούτε της Ελλάδας, ούτε και της Νότιας Κύπρου».

«Αν ήμουν Κύπριος, θα κατέβαλα περισσότερη προσπάθεια ακόμη κι από τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Διότι δεν μπορούν να βρουν πιο φτηνή εγγύηση από αυτήν για την Κύπρο. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε και οι Τουρκοκύπριοι», κατέληξε.