ΥΓΕΙΑ

Τέλος στο επικίνδυνο μοντέλο του ενός προμηθευτή για τα νοσοκομεία

Τέλος στο επικίνδυνο μοντέλο του ενός προμηθευτή για τα νοσοκομεία

Αφού μπήκαν σε κίνδυνο οι θεραπείες καρκινοπαθών, ο υπουργός Υγείας φοβήθηκε ότι θα σκάσει άλλη μια «βόμβα» στα χέρια του.

Το κατά γενική ομολογία επικίνδυνο μοντέλο τους ενός προμηθευτή φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία, που είχε φέρει ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να διορθώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά από πολλούς μήνες αδράνειας.

Ο νέος τρόπος προμήθειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με φάρμακα προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει πλέον ένας μόνο μειοδότης, αλλά θα συνάπτεται «συμφωνία πλαίσιο» με τρεις μειοδότες. Δηλαδή, θα αναδεικνύονται μέσω διαγωνισμού οι τρεις φθηνότεροι προμηθευτές, με τον πρώτο να προμηθεύει το 50% της ζητούμενης ποσότητας φαρμάκων, τον δεύτερο το 30% και τον τρίτο το 20%.

Έτσι, θα αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τη μονοπωλιακή ομηρία των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις αναγκαίων φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, ξένη φαρμακοβιομηχανία που είχε κερδίσει αντίστοιχο διαγωνισμό για την προμήθεια αντιεμετικού σκευάσματος, απαραίτητου σε χημειοθεραπείες καρκινοπαθών, είχε παραδεχτεί εγγράφως ότι αδυνατεί να καλύψει τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας.

Επιπλέον, τα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας είχαν ξεμείνει από τη φαρμακευτική ουσία ομεπραζόλη, που χρησιμοποιείται για την ελάττωση των γαστρικών εκκρίσεων οξέως, πάλι λόγω αδυναμίας του προμηθευτή να καλύψει τις απαιτούμενες ποσότητες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να καταφεύγουν σε «πατέντες» της τελευταίας στιγμής για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών.

hospital-med

Με το νέο μοντέλο των τριών προμηθευτών διασφαλίζεται ότι αν στη μία από τις τρεις φαρμακευτικές που μειοδοτήσουν προκύψει πρόβλημα, θα υπάρχουν οι άλλοι δύο ενεργοί προμηθευτές της δραστικής ουσίας.

Το μοντέλο που διατηρούσε σε ισχύ μέχρι σήμερα ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε επιβληθεί επί ημερών Ανδρέα Λοβέρδου. Το μοναδικό κριτήριο ήταν η προσφορά χαμηλότερης τιμής, χωρίς ποιοτική αξιολόγηση, με αποτέλεσμα ξένες φαρμακοβιομηχανίες, που παράγουν με πολύ χαμηλά κόστη (και αμφίβολες συνθήκες παραγωγής) σε τρίτες χώρες, να έχουν σαρώσει στους διαγωνισμούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Παρά το γεγονός ότι και τότε πολλοί είχαν προειδοποιήσει για τους ενδεχόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, με επαπειλούμενες ελλείψεις και αλλαγή θεραπείας των ασθενών, ο κ. Λοβέρδος προχώρησε στο μοντέλο του ενός προμηθευτή.

Όμως, και ο κ. Γεωργιάδης έμοιαζε να κωφεύει στις ερωτήσεις που κατέθεταν βουλευτές για το θέμα, μέχρι που -σύμφωνα με πληροφορίες- είδε πως το πρόβλημα γιγαντώνεται και αποφάσισε να ξηλώσει την επικίνδυνη επιλογή Λοβέρδου, για να μην σκάσει μία ακόμα «βόμβα» στα χέρια του.

Διαβάστε επίσης:

«Μπλόκο» στη δημόσια υγεία από την πολιτική Γεωργιάδη

Στη Βουλή οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω του μοντέλου ενός μειοδότη

Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα λόγω του μοντέλου ενός προμηθευτή

Το 2014 ακόμα περισσότερα φθηνά γενόσημα στα νοσοκομεία