ΥΓΕΙΑ

Σε αδυναμία τα νοσοκομεία μετά το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Σε αδυναμία τα νοσοκομεία μετά το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ

Φόβοι ότι όλοι οι δείκτες υγείας θα επιδεινωθούν δραματικά.

Ο «Γολγοθάς» για ασφαλισμένους και υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας του προσωρινού «λουκέτου» στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα διαρκέσει για παραπάνω από ένα μήνα, όπως όλα δείχνουν.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε οδηγίες προς ναυτιλλομένους για το διάστημα που οι δομές του ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν κλειστές, προτρέποντας τους ασφαλισμένους να απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και διαβεβαιώνοντας για την ομαλή εξυπηρέτηση των ασθενών.

Όμως, η πραγματικότητα για ακόμα μία φορά είναι διαφορετική. Την κατακόρυφη αύξηση της νοσηλευτικής κίνησης στα νοσοκομεία μετά την αναστολή λειτουργίας των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ και την αδυναμία των νοσοκομείων να ανταπεξέλθουν, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.

«Μετά το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ εκτρέπονται κάθε μήνα στα νοσοκομεία 1,8 εκατ. ραντεβού, αυξάνοντας κατακόρυφα τη νοσηλευτική κίνηση κατά 30%. Πρόκειται για τρομακτικό φόρτο εργασίας, τον οποίο τα αποψιλωμένα από προσωπικό και πόρους νοσοκομεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα απερίγραπτη ταλαιπωρία αλλά και κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών» τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

Καταγράφονται αναμονές 8 ωρών στα επείγοντα και σε αρκετές περιπτώσεις τακτικών περιστατικών ακόμα και ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ.

Εάν χρονίσει αυτή η κατάσταση, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας, τότε θα γίνει μη αναστρέψιμη και όλοι οι δείκτες υγείας θα επιδεινωθούν δραματικά.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ θεωρεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αλλαγή πολιτικής στον χώρο της υγείας «αλλιώς» όπως υπογραμμίζει «σε λίγους μήνες θα κάνουμε λόγο για υγειονομική γενοκτονία του ελληνικού λαού».

evaggelismos

Ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης που επικρατεί, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής Καρδιολογίας και πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο της Αττικής, κ. Ηλίας Σιώρας.

Κάθε χρόνο στον «Ευαγγελισμό» γίνονται 52.000 εισαγωγές για νοσηλεία, εκ των οποίων το 45% γίνεται μέσω των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, όταν η διεθνής αντιστοιχία είναι 10%. Όπως τονίστηκε, «έτσι δεν υπάρχει άνεση κλινών για τακτικά εισιτήρια λόγω του τεράστιου όγκου των επειγουσών εισαγωγών, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο ρόλος του πραγματικά επείγοντος περιστατικού. Γι' αυτό εμφανίζονται μακρές λίστες αναμονής - άνω του εξαμήνου - σε χειρουργικές ειδικότητες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 19ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο του «Ευαγγελισμού» για τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου, στα ΤΕΠ του Ευαγγελισμού εξετάζονται κάθε χρόνο 115.000 - 120.000 ασθενείς. Από αυτούς, το 20% διακομίζονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και το 80% με ίδια μέσα (οχήματα ή πεζή). Από τους διακομιζόμενους με το ΕΚΑΒ, εισάγεται για νοσηλεία το 1/3 και από τους προσερχόμενους με ίδιο μέσο το 1/7.

Ο «Ευαγγελισμός» κάνει 8 «μεγάλες» - δηλαδή 24ωρες - και 12-15 «μικρές» - δηλαδή μέχρι το μεσημέρι - εφημερίες το μήνα. Απ' τις 115.000 προσελεύσεις κάθε χρόνο στα ΤΕΠ, οι 7.500 γίνονται στις «μικρές» εφημερίες και απ' αυτές το 33% γίνεται με το ΕΚΑΒ και το 66% με ίδια μέσα.

Η ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η αδυναμία άλλων μικρότερων νοσοκομείων, είτε της Αθήνας είτε της περιφέρειας, να αποφορτίσουν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, είναι τα δραματικά συμπεράσματα, που δείχνουν ότι ο «Ευαγγελισμός» λειτουργεί ως πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, παρά ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Όπως, τέλος, σημειώθηκε, με τη νέα πραγματικότητα στον ΕΟΠΥΥ σαφέστατα θα υπάρξει επιδείνωση, τόσο στα ΤΕΠ όσο και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.

Διαβάστε επίσης:

Ευαγγελισμός: «Σε απόγνωση οι ασθενείς για τη συνταγογράφηση»

Ελλάδα όπως... Ιράκ

Κίμωλος: 800 ψυχές έμειναν χωρίς γιατρό

Νοσοκομείο αρνήθηκε χορήγηση φαρμάκου, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων

Στην «τύχη» αφήνει τις ζωές των ασθενών η πολιτική του Α. Γεωργιάδη