ΥΓΕΙΑ

Κ. Λουράντος: Το «ψέμα» της κυβέρνησης για την αύξηση των γενοσήμων

Κ. Λουράντος: Το «ψέμα» της κυβέρνησης για την αύξηση των γενοσήμων

Για «απίστευτο ψέμα» της κυβέρνησης στο θέμα της αύξησης της χρήσης γενοσήμων, ώστε να πέσει η φαρμακευτική δαπάνη, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.


Ο κ. Λουράντος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha FM, διευκρίνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη εξαρτάται από το «πόσο πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Όποια υπόλοιπη δαπάνη πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του, δεν εντάσσεται στη φαρμακευτική δαπάνη που επιβαρύνει το δημόσιο». Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής ανάμεσα σε ένα γενόσημο που κοστίζει 4 ευρώ και ένα πρωτότυπο που κάνει 10 ευρώ, επιλέξει το πρωτότυπο, επιβαρύνεται με το σύνολο της διαφοράς των 6 ευρώ, εφόσον ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει την ασφαλιστική τιμή του γενοσήμου. Επομένως, το ερώτημα που τίθεται κατά τον κ. Λουράντο είναι «τι ζόρι τραβάει το κράτος και θέλει αύξηση των γενοσήμων;».

«Πείτε μου, είναι ή όχι ντίλερς των εταιρειών των γενοσήμων οι κύριοι που μας κυβερνούν; Είναι ή όχι ντίλερς των φθηνών, πολύ φθηνών γενοσήμων, που θέλουν να επιβάλουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Θέλουν να επιβάλουν φάρμακο που έχουν συμφωνήσει, έχει συμφωνηθεί με τις εταιρείες γενοσήμων να επιβληθούν σε όλη την Ε.Ε, ξεκινώντας από την Ελλάδα» προσθέτει.

Αφού περιέγραψε γλαφυρά τη γραφειοκρατική –όπως τη χαρακτήρισε- πρακτική, που θα πρέπει να ακολουθούν στο εξής οι φαρμακοποιοί, με την υπογραφή του ασθενούς πάνω στη συνταγή, να δηλώνει ότι ενημερώθηκε για τα διαθέσιμα γενόσημα και τις τιμές τους, όμως επέλεξε πρωτότυπο, ο κ. Λουράντος θέτει ένα ακόμα ερώτημα: Η ΗΔΙΚΑ θα καταγράφει τις αποφάσεις των ασθενών και τα φάρμακα που επέλεξαν, για να πουν ενδεχομένως στη συνέχεια «προτίμησες να δώσει πχ 5 ευρώ επιπλέον και δεν πήρες γενόσημο; Σου περισσεύουνε; Φέρε κι άλλο χαράτσι».

Ο κ. Λουράντος κατέληξε λέγοντας ότι οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να δεχτούν αυτήν την κατάσταση και αναμένονται αντιδράσεις.

Διαβάστε επίσης:

Β. Ανεμοδουρά: Λανθασμένη η πολιτική για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων