ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Υπουργικό η αγωνία για ψηφοφορία στη Βουλή και Σύνοδο Κρουφής

Στο Υπουργικό η αγωνία για ψηφοφορία στη Βουλή και Σύνοδο Κρουφής

Οι συνεδριάσεις του Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής, αλλά και η κρίσιμη ψηφοφορία που θα λάβει χώρα το βράδυ στη Βουλή, θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξουν να διαβεβαιώσουν τα όποια διαπραγματευτικά τους χαρτιά, την ώρα που οι εκθέσεις της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της έκτης δόσης βρίσκονται καθ’ οδόν προς την Αθήνα.

Τα μέλη της κυβέρνησης θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον άξονα Βερολίνου - Παρισίων να μην έχει καταλήξει σε μία σαφή θέση εν όψει της συνόδου της Κυριακής.

Προηγουμένως βέβαια η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Κοινοβουλευτική της Ομάδα στην αποψινή ονομαστική κατ’ άρθρον ψηφοφορία του πολύ-νοσμοσχεδίου.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν χθες οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου στις συναντήσεις τους με τους βουλευτές του κόμματος για τον έλεγχο των διαρροών, τα ερωτηματικά παραμένουν, με μεγαλύτερο αυτό για τη στάση που θα κρατήσει η Λούκα Κατσέλη.

Η πρώην υπουργός εξακολουθούσε να επισημαίνει ότι με τη μορφή και το περιεχόμενο που έχει το άρθρο 37 του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, δεν πρόκειται να το ψηφίσει. Επιπλέον, στην επί της αρχής ψηφοφορία, ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε ότι έδωσε θετική ψήφο «ύστατης ελπίδας».

Την κατάσταση επέτειναν οι πολιτικές εξελίξεις του διημέρου, με την οριστική ρήξη στις σχέσεις Παπανδρέου - Σαμαρά, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Απάντηση επιχείρησε να δώσει την Τετάρτη ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι αν δεν περάσει το πολυνομοσχέδιο δεν θα υπάρχει επόμενη ημέρα, όμως μία μεγάλη μερίδα βουλευτών της συμπολίτευσης μεταδίδουν αίσθημα αγωνίας και πανικού για τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ειδικώς δε αν αυτές συνδυαστούν με επιβεβαίωση των πληροφοριών για θεσμοθέτηση μίας παρατεταμένης περιόδου όχι μόνον οικονομικής, αλλά και πολιτικής επιτροπείας.