ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός: Χιονιάς «χτυπά» την Ελλάδα - Πλημμύρισαν Κρήτη και Μυτιλήνη - Χιόνια και στην Αττική

Καιρός: Χιονιάς «χτυπά» την Ελλάδα - Πλημμύρισαν Κρήτη και Μυτιλήνη - Χιόνια και στην Αττική

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με τσουχτερό κρύο, καταιγίδες και χιόνια- Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός – Πότε θα υποχωρήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (28/11/2016).

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας με την θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση από τα μεσάνυχτα τα Δευτέρας (28/11) και μετά. Στα «λευκά» και η Πάρνηθα καθώς το μεσημέρι έπεσαν το πρώτα χιόνια!

Δείτε LIVE εικόνα από την Πάρνηθα

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο καιρός από τον Τάσο Αρνιακό

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr στην Αττική, ο καιρός θα εμφανίσει σταδιακή επιδείνωση με χιόνια από το μεσημέρι και μετά στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό και τα ξημερώματα της Τετάρτης θα χιονίσει στα βόρεια προάστια, δηλαδή σε Βαρνάβα, Γραμματικό, Καπανδρίτι, Άγιο Στέφανο. Η θερμοκρασία σε πτώση στην Αττική από -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βοριάδες θα φτάσουν στον Ευβοϊκό στα 7 με 8 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά ενδεχομένως και μέσα την πόλη, χωρίς όμως να το στρώσει. Η θερμοκρασία από -3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αρνιακό, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Τετάρτη με τα περισσότερα χιόνια να επιμένουν στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και την κεντρική και βόρεια Πελοπόννησο με χιονόνερο στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις σε υψόμετρο από τα 500 μέτρα και πάνω. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται να έχουμε και λίγες χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες και τα βουνά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν 8 με 9 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, δεν πρόκειται να ξεπεράσει στην Αττική τους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 5.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σήμερα σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα). Χιόνια θα πέσουν σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Στέρεας και της Εύβοιας (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500 μέτρα). Στην Αττική θα χιονίσει στα ορεινά κυρίως τη νύχτα προς Τέταρτη, οπότε είναι πιθανόν να χιονίσει και στα βόρεια προάστια (περίπου από τα 500 μέτρα).

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο (πλην της Κέρκυρας), την Πελοπόννησο, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο θυελλώδεις βορειοανατολικοί 8 και 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση (8 με 10 βαθμούς κατά τόπους).

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία

Την Τετάρτη (30/11) χιονοπτώσεις αναμένονται σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και στα νησιά του βορείου Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο κάτω από 200 μέτρα). Επίσης, χιόνια θα πέσουν και σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης χώρας και την Κρήτη, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς, της Εύβοιας, των Σποράδων, της Πελοποννήσου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μέτρα).

Ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στα νοτιοανατολικά το πρωί. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα με παγετό τη νύχτα προς την Πέμπτη (1-12-16).

Πάντως γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στη δυτική και βόρεια χώρα και σταδιακά ως το βράδυ θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Δείτε εδώ την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Την ίδια ώρα «συναγερμός» έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε ΕΔΩ τις οδηγίες προστασίας από τα ακραία φαινόμενα

Δείτε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον καιρό

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Η Μακεδονία είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας που δέχεται το μεγαλύτερο κύμα αυτής της κακοκαιρίας, με μεγάλα τμήματά της να έχουν ήδη «ντυθεί» στα λευκά.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιους δρόμους είναι πλέον απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Τριών Πέντε Πηγαδιών, από το 8ο έως το 17ο χιλιόμετρο (χιονοδρομικό κέντρο), στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Σελίου από το 10ο μέχρι το 19ο (χιονοδρομικό κέντρο) και στην επαρχιακή οδό Νάουσας-Ροδοχωρίου, από το 8ο έως το 14ο χιλιόμετρο. Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ημαθίας, καθώς και στην Εγνατία οδό, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στα λευκά και η Θεσσαλονίκη

Ήδη ο νομός Θεσσαλονίκης είναι «ντυμένος» στα λευκά καθώς η χιονόπτωση έχει αρχίσει από τα ξημερώματα. Πολλές περιοχές έχουν ξυπνήσει με το χιόνι να έχει ήδη στρωθεί ενώ σε πολλές ακόμα η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Δείτε ΕΔΩ το πέρασμα του χιονιά από τη Θεσσαλονίκη

«Πνίγηκε» η Μυτιλήνη - Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους (video)

Τεράστια ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε η χθεσινή βροχόπτωση που έπληξε την Μυτιλήνη – Σε ορμητικούς χείμαρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι του νησιού - Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα - Η πυροσβεστική πραγματοποίησε οκτώ απεγκλωβισμούς - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής έπεσαν σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλλονής Ταξιάρχη Βέρρο μέχρι τις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας (28/11) στο λεκανοπέδιο Καλλονής στην κεντρική Μυτιλήνη.

Λόγω της κακοκαιρίας, η πυροσβεστική πραγματοποίησε οκτώ απεγκλωβισμούς από σπίτια και τρεις από Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ έλαβε 33 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο LesvosPost, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Καλλονή, όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού Αχέρωνα, ο οποίος υπερχείλισε νωρίς το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Χάος στο «Ελ. Βενιζέλος» λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας

Πολλά αεροσκάφη με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, λόγω της καταιγίδας, αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν την καταιγίδα ενώ άλλα όταν έφθαναν στο αεροδρόμιο, υπήρχε πρόβλημα κυρίως της καταιγίδας πάνω από το αεροδρόμιο.

Οκτώ πτήσεις έλαβαν οδηγία από τον πύργο ελέγχου να κατευθυνθούν για προσγείωση στο αεροδρόμιο των Χανίων.

Πρόκειται για τις εξής πτήσεις που κατέληξαν Χανιά αντί για Αθήνα:

  • Ολυμπιακή 407 από Κέρκυρα
  • Aegean 655 από Ρώμη
  • Ολυμπιακή 325 από Ηράκλειο
  • Ryanair 1230 από Χανιά
  • Ολυμπιακή 337 από Χανιά
  • Aegean 963 από Βουκουρέστι
  • Aegean 665 από Μιλάνο
  • Aegean 909 από Λάρνακα

Επίσης δύο πτήσεις ακυρώθηκαν (της Olympic Air, από τα Γιάννενα και τη Μυτιλήνη) και άλλες δέκα πτήσεις αναμένεται να φτάσουν στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας με σημαντική καθυστέρηση.

Επανεμφανίστηκε η λίμνη Μακρή στη Ζάκυνθο

Μεγάλες ποσότητες νερού έχουν συγκεντρωθεί σε περιοχές της Ζακύνθου, η οποία μετρά τις πληγές της από την κακοκαιρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί το Σαββατοκύριακο.

Όπως αποκαλύπτει βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να «δημιουργηθεί εκ νέου» η λίμνη Μακρή στη δυτική πλευρά του αεροδιαδρόμου, ενώ σπίτια και κτήρια έχουν μετατραπεί σε «νησίδες».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ιστότοπο imerazante.gr, οι ποσότητες του νερού που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή είναι απίστευτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Σάββατο το βράδυ έπεφταν 200 τόνοι νερού σε κάθε στρέμμα... Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ


Σχετικές ειδήσεις