ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία: Ο χιονιάς «πλήττει» την Ελλάδα

Κακοκαιρία: Ο χιονιάς «πλήττει» την Ελλάδα

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα, με έντονη χιονόπτωση, παγετό και τσουχτερό κρύο, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται μετ΄εμποδίων σε πολλούς κεντρικούς δρόμους της Ελλάδας.

Η επέλαση του χιονιά συνεχίζεται και σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με τις περισσότερες περιοχές της χώρας να έχουν ντυθεί στα «λευκά». Λίγες ώρες πριν την έλευση του καινούριου χρόνου το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών, ενώ χωριά και πόλεις της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας έχουν σχεδόν αποκλειστεί.

Ταλαιπωρία για τους οδηγούς στην Αθηνών - Λαμίας

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει η πυκνή χιονόπτωση που πέφτει από χθες το απόγευμα στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς.

Από το 90ο χιλιόμετρο και μετά οι οδηγοί θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή καθώς η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών το χιόνι καταφέρνει να στρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται από το Κάστρο μέχρι το Μαρτίνο όπου οι οδηγοί που δεν έχουν αλυσίδες δεν καταφέρνουν να ανέβουν την ανηφόρα με τις στροφές, με αποτέλεσμα να κινούνται πίσω από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η πυκνή χιονόπτωση θα συνεχιστεί στην περιοχή μέχρι αργά το βράδυ, ενώ βελτίωση αναμένεται από αύριο το πρωί.

Απεγκλωβίστηκαν οι οδηγοί στο Κάστρο Βοιωτίας

lamia

Επιχείρηση απεγκλωβισμού δεκάδων οδηγών Ι.Χ και φορτηγών πραγματοποιήθηκε στο 104 με 107 χλμ. της εθνικής Αθηνών – Λαμίας.

Μια απίστευτη ταλαιπωρία περίμενε τους οδηγούς που κινούνταν στην Αθηνών – Λαμίας, όταν μια νταλίκα «δίπλωσε» εξαιτίας του χιονιά. Για τουλάχιστον οχτώ ώρες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους οι άτυχοι οδηγοί, στο 104 χλμ στην Αθηνών – Λαμίας, στο Ακραίφνιο, στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς μια νταλίκα που κινούνταν στο δρόμο «δίπλωσε» με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα ρεύμα.

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ όταν μια νταλίκα που κινούνταν με κατεύθυνση την Αθήνα στο 105 χλμ κοντά στο Ακραίφνιο, δίπλωσε και ακινητοποιήθηκε.

lamia2

Η νταλίκα δίπλωσε κατά τέτοιον τρόπο που είχε αφήσει ένα ρεύμα κυκλοφορίας ανοικτό προς Αθήνα με συνέπεια από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4:30 τα ξημερώματα να εξελίσσεται η κίνηση όλων των αυτοκινήτων από ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, για τα ΙΧ αυτοκίνητα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, αντίθετα για τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα χρειάζονταν προσοχή αφού περνούσαν οριακά.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες και δεν υπήρχε δυνατότητα μέσα στη νύχτα για απομάκρυνση της νταλίκας γιατί θα έπρεπε να κοπεί η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο.

Όμως λίγο πριν τις πέντε τα ξημερώματα ένα λεωφορείο που κινούνταν προς Αθήνα ακριβώς σε εκείνο το σημείο ντεραπάρισε με συνέπεια να κλείσει κάθετα το ένα ρεύμα του εθνικού δικτύου προς την Αθήνα.

Ουρές χιλιομέτρων σχημάτισαν φορτηγά αυτοκίνητα και ΙΧ, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να κινηθούν στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα. Μέχρι τις 7 το πρωί ο γερανός που έφτασε στο σημείο απομάκρυνε αρχικά το λεωφορείο και στη συνέχεια τη νταλίκα και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία.

Χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για επανέλθει ομαλή ροή αφού εκατοντάδες φορτηγά και ΙΧ είχαν παραμείνει εγκλωβισμένα για περισσότερο από τρεις ώρες στο εθνικό δίκτυο χωρίς να υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής διαδρομής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτήν τη στιγμή η κυκλοφορία εξελίσσεται ομαλά.

Την 09.30 ώρα της 31-12-2014, στο 118 χλμ της ΠΑΘΕ ρεύμα προς Θεσ-νίκη, λόγω χιονόπτωσης, δίπλωσε μία νταλίκα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, η οποία διεξάγεται με βραδυπορία.

Σε επιφυλακή ο Βόλος

Στα λευκά ντύθηκε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, με συνοικίες της πόλης να παραμένουν αποκλεισμένες και απροσπέλαστες, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οπότε και εντάθηκαν τα καιρικά φαινόμενα.

Η κατάσταση στο Βόλο σύμφωνα με το e-volos.gr έχει ξεπεράσει τις δυνάμεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος ζήτησε τη συνδρομή του Στρατού.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου από το βράδυ της Τρίτης λόγω του χιονιά.

Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική έχει ειδοποιηθεί για τη μεταφορά τεσσάρων ασθενών στο Νοσοκομείο του Βόλου, τρεις ηλικιωμένοι και ένας νεφροπαθής, καθώς ήταν αδύνατο να μετακινηθούν μόνοι τους.

Ακόμη, μεταφέρθηκαν εργαζόμενοι που προσπάθησαν να φτάσουν στη δουλειά τους με τα πόδια.

2216528

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο ύψος της Μαλακάσας

Αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καλάμου Ωρωπού, Καπανδριτίου και Αφιδνών.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων σε διάφορες περιοχής της Αττικής

Εν τω μεταξύ, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε διάφορες περιοχές της χώρας λόγω της έντονης χιονόπτωσης, ενώ σε κάποια σημεία η Τροχαία έχει διακόψει τελείως την κυκλοφορία για λόγους ασφαλείας.

- Παρ/μος Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας 30η χ/θ, (ρεύμα προς Λαμία) περιοχή Μαλακάσας.
- Επαρχιακο οδικό δίκτυο Μαλακάσας, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Κάλαμου - Ωρωπού, Καπανδρίτιου, Αφίδνων, Ιπποκράτειος Πολιτεία.
- Σε όλο το Δημοτικό, Επαρχιακό και Ορεινό οδικό δίκτυο, του Δήμου Μάνδρας – Ευδηλλίας Αττικής, (Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Οινόη, Βίλια, Αλεποχώρι).

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε περιοχές της Αττικής

- Περιφ. Οδός Πεντέλης - Ν. Μάκρης, ύψος Σ.Ν. Πεντέλης ¨414¨, έως διασταύρωση Αγ. Πέτρου.
- Λεωφ. Πάρνηθας, από 22ο χλμ. (Τελεφερικ) – εως το Καζίνο.
- Επ.Ο. Ελευσίνας –Δερβενοχωρίων.
Λ. Φυλής στο ύψος της Μονής Κλειστών.

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Αρκαδία

Με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Αρκαδίας, απαγορεύτηκε από χθες Τρίτη 30 Δεκεμβρίου στις 16:00, η κυκλοφορία των πάσης φύσεως φορτηγών οχημάτων άνω των 3.5 τόνων, στο εθνικό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας, για ιδιαίτερους λόγους ασφάλειας, λόγω της επικρατούσας χιονόπτωσης.

ΕιΑπό τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι, με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας, αίρεται η χθεσινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αρκαδίας και ορίζεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων αυτών, θα πραγματοποιείται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η παραπάνω κυκλοφοριακή ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα και τέθηκε σε ισχύ σήμερα (31.12.2014) και από ώρα 09.00' μέχρι νεωτέρας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων στην Εγνατία Οδό λόγω θυελλωδών ανέμων

Με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

Στην κατάψυξη τα ορεινά της Ηπείρου

Την ίδια ώρα, πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και παγετός, βάζουν από τη νύχτα την Ήπειρο στην κατάψυξη. Αυτή την ώρα το θερμόμετρο δείχνει -12 βαθμούς στο Μέτσοβο και -15 στο ορεινό χωριό Βοβούσα του ανατολικού Ζαγορίου.

Σε όλα τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων και της Άρτας που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων, το χιόνι φτάνει από 10 έως 20 εκατοστά. Επί ποδός βρίσκεται η Πολιτική Προστασία, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα, ενώ συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους.

Στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου βρίσκονται 35 μηχανήματα της Περιφέρειας ανάμεσα τους και αλατιέρες που εργάζονται πυρετωδώς να για να ανοίγουν τους δρόμους.

Χωρίς ρεύμα Δροσιά και Άνοιξη

Βυθισμένες στο σκοτάδι είναι η Άνοιξη και η Δροσιά Αττικής από τα ξημερώματα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Χωρίς ρεύμα είναι εδώ και πολλές ώρες οι κάτοικοι σε Άνοιξη και Δροσιά, λόγω του χιονιά που πλήττει τα βόρεια προάστια της Αττικής από το απόγευμα της Τρίτης 30 Δεκεμβρίου.

Το ρεύμα κόπηκε ξαφνικά τα ξημερώματα της Τετάρτης 31 Δεκεμβρίου και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει έρθει, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα οφείλεται σε δέντρα που έπεσαν πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η βλάβη είναι σοβαρή και δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές αυτές.

Υπό το μηδέν τα Καλάβρυτα - Πυκνό χιόνι

xor

Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων και Ναυπάκτου Άνω Χώρας λόγω των χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Στα λευκά όλη η Φθιώτιδα

xioni1

Η πυκνή χιονόπτωση ήταν σε εξέλιξη καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα το ύψος του χιονιού να φτάνει σε ορισμένες περιοχές το ένα μέτρο.

Ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο το χιόνι ξεπέρασε τα 40 εκατοστά ενώ το έστρωσε ακόμα στις... βάρκες, καθώς ο χιονιάς έφτασε μέχρι τη θάλασσα!

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή του Μαρτίνου, όπου δίνεται μάχη για να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος.

Το βράδυ της Τρίτης "δίπλωσαν"΄στο σημείο πέντε νταλίκες με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει και να προκληθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στην περιοχή, καθώς η κίνηση διεξάγονταν από μία λωρίδα κυκλοφορίας.

Οι φωτογραφίες είναι από το χωριό Τραγάνα όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο και συνεχίζει να χιονίζει με μεγάλη ένταση.

Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Από το πρωί της παραμονής Πρωτοχρονιάς κανένα πλοίο δεν ταξιδεύει από τα λιμάνια σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, αφού οι Αρχές εξέδωσαν απαγορευτικό απόπλου.

Οι άνεμοι που πλέουν στο Αιγαίο είναι πολύ ισχυροί, μεγέθους 9 με 10 μποφόρ, εμποδίζοντας τα πλοία να πραγματοποιήσουν τα δρομολόγιά τους. Άλλωστε η ΕΜΥ είναι προαναγγείλει ισχυρούς ανέμους, με δελτίο θυελλωδών ανέμων για το σύνολο του Αιγαίου Πελάγους, το Θρακικό, Στενό Καφηρέα Νότιο Ευβοϊκό, όπως και για την θάλασσα των Κυθήρων.

Στο λιμάνι του Πειραιά τα μόνα πλοία που ταξιδεύουν είναι αυτά που πάνε προς Αίγινα, τύπου δελφινιών και καταμαράν.
Μέχρι στιγμής εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια από Πέραμα προς Σαλαμίνα.

Ποια τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται

Τα καράβια έχουν δέσει στα δρομολόγια από Καβάλα προς Πρίνο, από Κεραμωτή προς Θάσο, από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη. Αντίθετα, οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά-Ζάκυνθο μπορούν να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους.

Σχετικές ειδήσεις