ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός ΕΜΥ: Πού θα χιονίζει την Τρίτη – Έρχεται και νέο κύμα κακοκαιρίας

Καιρός ΕΜΥ: Πού θα χιονίζει την Τρίτη – Έρχεται και νέο κύμα κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το βαρομετρικό χαμηλό θα συνεχίσει να στροβιλίζεται πάνω από την Αττική και τις επόμενες ώρες προκαλώντας κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις και με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά το μηδέν.

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, τα φαινόμενα που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10/01/2017), ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από την Τέταρτη (11/01/2017) και από τα δυτικά.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Δευτέρα (09/01/2017) και αύριο Τρίτη (10/01/2017):

  • α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην Αττική παροδικές χιονοπτώσεις από απόψε το βράδυ, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα βόρεια.
  • β. Παγετός κατά τόπους ισχυρός, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.
  • γ. Τοπικές καταιγίδες από απόψε το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • δ. Τοπικά θυελλώδεις άνεμοι από απόψε το βράδυ στο Αιγαίο.

Πού θα σαρώσει ο χιονιάς την Τετάρτη (11/1) και την Πέμπτη (12/1)

  • α. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
  • β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης.
  • γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Αναλυτική πρόγνωση για την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2017 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν τοπικά θυελλώδεις στο Αιγαίο. Παγετός κατά τόπους ισχυρός ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην Αθήνα με παροδικές χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνότερες στα βόρεια. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια του νομού θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στη Θεσσαλονίκη με πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις με βελτίωση τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως -2 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -11 έως -02 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στην Πελοπόννησο. Στις νοτιότερες θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές τοπικές βροχές η χιονόνερο και τις πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -4 έως 7 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νότια. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά και νότια από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: από -5 έως 4 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές. Σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και σταδιακά και στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -1 έως 7 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές και σταδιακά και σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές η χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 2 έως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τη νέα επιδείνωση

Όπως ανέφερε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, η μετεωρολόγος, Χριστίνα Σούζη, από το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση. (Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι δήλωσε η Χριστίνα Σούζη)

Για βίαιη επιδείνωση του καιρού από τις επόμενες ώρες σχεδόν σε όλη τη χώρα έκανε λόγο και ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

«Αν δεν χιονίσει και στην τελευταία γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, αυτή η κακοκαιρία δεν πρόκειται να μας αποχαιρετήσει» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μετεωρολόγος. Μάλιστα με σημερινή (09/01/2017) ανάρτηση στο Facebook προειδοποίησε για πολύ ισχυρές κατά τόπους χιονοπτώσεις ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα της Αθήνας. (Δείτε ΕΔΩ την ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου)

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προγνώσεις του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού, ο οποίος πρόσθεσε ότι κατά τόπους χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στις ακτές της Αττικής, όπως η Ραφήνα και ο Μαραθώνας. (Δείτε ΕΔΩ τι ανέφερε ο Τάσος Αρνιακός για το νέο κύμα κακοκαιρίας).

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι ανέφερε ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς για το νέο κύμα κακοκαιρίας:

Για νέο γύρο χιονοπτώσεων έκανε λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι ανέφερε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:

Πού χιονίζει τώρα

Σχετικές ειδήσεις