ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα

Ισχυρές βροχοπτώσεις, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αυτήν την εβδομάδα.

Οπότε το σκηνικό θα είναι εκτός από γιορτινό και άκρως χειμωνιάτικο!

Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα και από τα δυτικά με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και αργά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα θα γίνουν νότιοι 4 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν από το απόγευμα θα επικρατήσουν και στη Θεσσαλονίκη. Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα ορεινά και ημιορεινά του νομού.

Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ θα γίνουν βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από μηδέν έως 8 βαθμούς κελσίου.

Το κύμα κακοκαιρίας θα συνεχιστεί και την Πέμπτη με βροχές, καταιγίδες, χιόνια σε όλα τα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές, αρχικά της δυτικής Μακεδονίας και βαθμιαία και της υπόλοιπης Μακεδονίας, της Θράκης και από το βράδυ της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Σταδιακή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα, ιδιαίτερα στη Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Το βράδυ, ωστόσο, στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Στα βόρεια οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βοριάδες και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία όμως και μέχρι το βράδυ οι νότιοι άνεμοι θα περιοριστούν στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν βοριάδες που πιθανώς πρόσκαιρα στα πελάγη να φθάσουν τα 9 μποφόρ.

Δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων

Για σήμερα Τετάρτη μετά από μια πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα Δυτικά αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, για την οποία η ΕΜΥ θα ενημερώνει με νεώτερα τακτικά ή έκτακτα δελτία καιρού.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
• Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
• Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Τσουχτερό κρύο τα Χριστούγεννα

Χιονισμένα Χριστούγεννα θα κάνουν σε πολλές περιοχές όσοι τυχεροί βρεθούν σε επαρχιακές περιοχές της βόρειας κυρίως Ελλάδας.

Το τσουχτερό κρύο θα «συντροφεύσει» την εορταστική διάθεση, καθώς μέχρι και τη Δευτέρα των Χριστουγέννων η ΕΜΥ μας ενημερώνει για δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Την Παρασκευή 23 του μήνα ο καιρός αρχικά θα παρουσιάσει βελτίωση στα δυτικά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές από το απόγευμα προβλέπεται βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός στα Ηπειρωτικά. Τοπικά ισχυρός στα βόρεια.

Την παραμονή Χριστουγέννων , το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, ο υδράργυρος θα κάνει «βουτιά» σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις..

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, εξασθενούντες σταδιακά.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία ανήμερα των Χριστουγέννων την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες κατά τόπους στην κεντρική και βόρεια χώρα.

Στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενείς βροχές στα πεδινά και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα 26 του μήνα. Μέχρι στιγμής τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νεφώσεις σε όλη τη χώρα και οι χαμηλές θερμοκρασίες.