ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήσεις-βόμβα Γρηγόρη Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη

Παραιτήσεις-βόμβα Γρηγόρη Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη

Την παραίτησή τους από τη θέση του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας υπέβαλαν πριν από λίγο ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης και ο αναπληρωτής του Σπύρος Μουζακίτης.

Οι δυο εισαγγελείς που χειρίζονταν τις υποθέσεις των μεγαλοφοροφυγάδων και άλλων οικονομικών εγκλημάτων καταγγέλλουν σύμφωνα με πληροφορίες, παρεμβάσεις στο έργο τους!

«Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση», τονίζουν σύμφωνα με πληροφορίες στην έγγραφη παραίτησή τους.

Επίσης, οι δυο εισαγγελείς εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους γρήγορα και αποτελεσματικά.

Οι εισαγγελείς ζητούν την αντικατάστασή τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Τι λένε στην επιστολή παραίτησης τους

Στην επιστολή-παραίτησής τους οι δύο εισαγγελείς τονίζουν ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, «παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του Εν Ελλάδει οικονομικού εγκλήματος».

Όπως αναφέρουν «αποδεχτήκαμε ασθμένως τον διορισμό μας εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφορά και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας. Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί ούτε να εξασφαλίσουμε τις ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα πάντα την νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη».

Ωστόσο υπογραμμίζουν ότι με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και ήδη τους κοινοποιήθηκε «όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας. Οι δύο εισαγγελείς τονίζουν ότι ουδέποτε διεκδίκησαν θέσεις και αξιώματα ως αυτοσκοπό».

Και η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Οι υποθέσεις που χειρίζονταν οι δυο εισαγγελείς

Οι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης χειρίζονταν τις υποθέσεις μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, τις «ύποπτες» δανειοδοτήσεις από τράπεζες των δύο κομμάτων εξουσίας, (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), το σκάνδαλο των υποβρυχίων, τις καταγγελίες για κωλυσιεργία στην επιβολή προστίμων από λαθρεμπόριο καυσίμων, τις καταγγελίες για λάδωμα εφοριακών, το φάκελο των CDS του αδερφού του Γιώργου Παπανδρέου, τις καταγγελίες για «μαγείρεμα» του ελλείμματος του 2009 με αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας τα οποία περιελήφθησαν στο Μνημόνιο 1 κ.α.

Διαβάστε ακόμη:

Τι απαντούν Βενιζέλος – Παπαϊωάννου στους οικονομικούς εισαγγελείς

ΝΔ: Πολιτικό και ηθικό ζήτημα οι παραιτήσεις των εισαγγελέων