ΕΛΛΑΔΑ

Με πεντάμηνες συμβάσεις 120.000 άνεργοι στους Δήμους

Με πεντάμηνες συμβάσεις 120.000 άνεργοι στους Δήμους

Εργασία έστω και προσωρινά αναμένεται να βρουν 120.000 άνεργοι, με το πρόγραμμα εκτέλεσης έργων αυτεπιστασίας σε δήμους, συνδέσμους και νομικά τους πρόσωπα.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Εντός του 2012 προβλέπεται να απασχοληθούν μέχρι 5 μήνες ή 135 ημερομίσθια περίπου 35.000 άνεργοι, κυρίως τεχνίτες και εργάτες γενικών καθηκόντων, όπως ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, σιδεράδες, υδραυλικοί και χειριστές μηχανημάτων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα αμείβονται με μηνιαίο καθαρό μισθό 625 ευρώ, ο οποίος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την ειδικότητα.

Η πρώτη προκήρυξη θέσεων θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, ενώ οι πρώτες 15.000 – 20.000 προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το προσωπικό θα διατίθεται στους δήμους από τους πίνακες ανέργων του ΟΑΕΔ, έπειτα από δημόσια πρόσκληση και υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Η επιλογή του προσωπικού θα γίνεται με σύστημα μοριοδότησης που θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια, στα οποία σημαίνοντα ρόλο θα παίζει ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση (ανήλικα τέκνα και ανεργία συζύγου) και η ειδικότητα.

Η υλοποίηση των αναγκαίων έργων αυτεπιστασίας θα μπορεί να γίνεται άμεσα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχος ενδιαφερόμενος.

Θα παρέχεται ευελιξία που διευκολύνει τόσο τους φορείς υλοποίησης έργων αυτεπιστασίας, όσο και τους ενδιαφερόμενους ανέργους, καθώς δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο διαρκούς απασχόλησης, αλλά και διακεκομμένης κατά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, διατηρώντας το πλαφόν των 135 εργάσιμων ημερών ετησίως.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τους 78 δήμους της χώρας που στερούνται τεχνικών υπηρεσιών και τυπικά δεν μπορούν να αναλάβουν έργα αυτεπιστασίας.