ΕΛΛΑΔΑ

Γιγαντώνεται το κίνημα για φθηνά τρόφιμα

Γιγαντώνεται το κίνημα για φθηνά τρόφιμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για το χτύπημα των μεσαζόντων με το «κίνημα της πατάτας» που ξεκίνησε με την Ομάδα Εθελοντικής Δράσης της Πιερίας.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες το κίνημα επεκτείνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη τη χώρα με διάθεση και άλλων προϊόντων.

Η Ομάδα ετοιμάζεται να διαθέσει το ερχόμενο Σάββατο στην Κατερίνη άλλους 75 τόνους πατάτες, που θα μεταφέρουν τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι και θα τις παραδώσουν σε 1.100 πολίτες. Ανάλογες δράσεις αναλαμβάνουν ομάδες εθελοντών στη Βέροια, στον Βόλο και στη Δράμα αλλά και στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Εκτός από τις πατάτες, όπως αναφέρει το Έθνος, το επόμενο προϊόν που θα διακινηθεί απευθείας από τους παραγωγούς είναι λάδι από την Κρήτη, κάτι που επέλεξαν οι ίδιοι οι καταναλωτές της Πιερίας με ποσοστό 52%, παίρνοντας μέρος σε ψηφοφορία στη σελίδα της Ομάδας στο διαδίκτυο καθώς και φασόλια από τις Πρέσπες. Επίσης ψηλά στην ιεράρχηση έρχονται και το αλεύρι, το ρύζι καθώς και τα μακαρόνια.

Πολίτες, δήμοι ακόμη και μοναστήρια τηλεφωνούν ήδη για να δώσουν παραγγελίες, ενώ πολλοί φορείς όπως η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, το παράρτημα της ΑΔΕΔΥ στον Βόλο, το Εργατικό Κέντρο Βόλου κ.ά. συμπαρίστανται και στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Όπως και στην Κατερίνη, η τιμή διάθεσης της πατάτας θα είναι στα 25 λεπτά το κιλό.

Επίσης έχουν γίνει επαφές και με αγρότες των Σερρών για να τους προμηθεύσουν ρύζι καθώς και με αγρότες της Καστοριάς για την προμήθεια φασολιών και περιμένουν τις προσφορές τους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κατερίνης και με πυρήνα τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας, δημιουργήθηκε και στη Βέροια μια διευρυμένη ομάδα εθελοντών που ως κίνηση πρωτοβουλίας ανέλαβε να βοηθήσει ώστε να διοχετευτούν και στην περιοχή απευθείας από τους παραγωγούς και σε χαμηλές τιμές μια σειρά προϊόντων.

Και οι εθελοντές της Βέροιας ετοιμάζουν τη σχετική φόρμα ώστε να δέχονται τις παραγγελίες για τις πατάτες μέσω του Διαδικτύου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα.

Στη ρότα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου ετοιμάζονται να κινηθούν και οι αγρότες της Κρήτης με το λάδι, τη σταφίδα, τα κηπευτικά και τα άλλα προϊόντα του νησιού. Παραγωγοί και αγροτικά στελέχη της Κρήτης μιλώντας στο «΄Εθνος» χαρακτήρισαν «επανάσταση» το επίτευγμα των συναδέλφων τους στο Νευροκόπι.

Παράλληλα, επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει πανελλαδική αντίδραση κατά των κερδοσκόπων και ότι οι ίδιοι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση στο Ηράκλειο για τον συντονισμό των δράσεων, που θα ακολουθήσουν.

Διαβάστε επίσης: «Πλημμύρισε» το Σύνταγμα για λίγα κρεμμύδια και πατάτες