ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η τρόικα απειλούσε μέχρι τέλους με το επίδομα ανεργίας!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η τρόικα απειλούσε μέχρι τέλους με το επίδομα ανεργίας!

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται στο σύνολο της η Ευρωζώνη, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και φτάνει ένας απλός σπινθήρας για να βάλει φωτιά σε ό,τι μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί.

Είναι ενδεικτικό – άλλα όχι μοναδικό – το παράδειγμα με το επίδομα ανεργίας. Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, μέχρι να ψηφισθεί ο νόμος για την περικοπή του κατώτατου μισθού, δεν είχε υπογράψει την υπουργική απόφαση για τη μείωση και του εν λόγω επιδόματος.

Όταν λοιπόν χτες, στο πλαίσιο του Eurogroup έφτασε η συζήτηση και στις συγκεκριμένες περικοπές, η τρόικα αυτομάτως «άναψε κόκκινο».

Προς στιγμήν απειλήθηκε ναυάγιο κι αν δεν παρενέβαινε ο υπουργός Οικονομικών κ. Β. Βενιζέλος και δεν ζητούσε από τον κ. Κουτρουμάνη να υπογράψει παρ’ αυτά την απόφαση της μείωσης, οι συζητήσεις θα μπλοκάρονταν.

Τα συμπέρασμα; Ακόμη και για καθαρά τεχνικής φύσεως θέματα, το κεφάλαιο της ελληνικής αξιοπιστίας στην Ευρώπη είναι ανύπαρκτο. Κι αρκεί μια μικρή λεπτομέρεια για να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Τελικώς, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, «τέλος καλό, όλα καλά» και τελειώνοντας οι εργασίες της συνόδου, σήμερα, η Ελλάδα θα απολαύσει και νέων επαινετικών σχολίων.

Στο παρασκήνιο όμως και πίσω από τις κλειστές πόρτες, όλοι θα γνωρίζουν ότι η κατάσταση νευρικής κρίσης, με οτιδήποτε ελληνικό, έχει γενικευθεί και πολύ δύσκολα θα βελτιωθεί η εικόνα, κατά το προσεχές, ορατό, διάστημα τουλάχιστον.

Η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει πολλές και εξαιρετικά δύσκολες εξετάσεις, όπου το απλό χτύπημα στην πλάτη δεν θα αρκεί για να ανταπεξέλθει.

Το θέμα είναι αν θα αντέξει σε αυτή τη δοκιμασία, η οποία φαίνεται πως μόλις τώρα ξεκινάει.