ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοφανής «έκρηξη» της εγκληματικότητας το 2011

Πρωτοφανής «έκρηξη» της εγκληματικότητας το 2011

Με καθυστέρηση δύο μηνών και μετά τα συνεχή αιτήματα των δημοσιογράφων για την δημοσιοποίηση τους, δόθηκαν τελικά από το αρχηγείο της αστυνομίας τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας για το 2011.

Τα στοιχεία σοκάρουν, αφού προκύπτει αυτό που είχε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό το newsbomb.gr.

Μία πρωτοφανής για τα αστυνομικά χρονικά της χώρας μας, "έκρηξη" της εγκληματικότητας σε σημαντικά αδικήματα, όπως δολοφονίες, ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, παρά τις 15.562 συλλήψεις που έγιναν για το συγκεκριμένο έτος, γι αυτά τα εγκλήματα σε ολόκληρη την επικράτεια!

Νέα αύξηση δηλαδή, τουλάχιστον 10 τοις εκατό, στα λεγόμενα αδικήματα της "καθημερινότητας" αυτά που απασχολούν τον κάθε πολίτη (π.χ. ληστείες σε σπίτια και καταστήματα), τα οποία ήδη από το 2010, οι δείκτες τους βρίσκονταν στο "κόκκινο", με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού αλλοδαπών κακοποιών, όπως προκύπτει από τις εξιχνιάσεις των υποθέσεων.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα, αναφέρει ως αιτίες της δραματικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο μείζον αγαθό της ασφάλειας των πολιτών, ότι απασχολείται το ένα τρίτο των αστυνομικών για την λαθρομετανάστευση (λες και δεν είναι θέμα και της αστυνομίας το γεγονός ότι το 2011 πέρασαν 99.500 λαθρομετανάστες στην χώρα μας, παρά τις εξαγγελίες και τα μέτρα που υποτίθεται λαμβάνονται), καθώς κι ότι μεγάλη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιήθηκε για τις πορείες και τα γήπεδα.

Δεν αναφέρει όμως γιατί τον τελευταίο χρόνο, όπως αποκάλυψε κι ο ίδιος ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κόπηκαν από τις περιπολίες της ομάδας "ΔΙΑΣ", 700 αστυνομικοί και πόσοι άλλοι ακόμη συνάδελφοι τους απασχολούνται σε "πάρεργα", αλλά και σε φρούρηση στόχων, ακόμα και προσώπων που δεν χρειάζεται!

Άξια μνείας είναι και η αναφορά του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ότι αύξηση παρουσιάζουν τα αδικήματα "επιβίωσης" ή "έκτακτης ανάγκης", όπως τα χαρακτηρίζει στο δελτίο τύπου, αυτά δηλαδή, που γίνονται με χαμηλό ρίσκο και κίνητρο τα μικρά χρηματικά ποσά.

Ούτε εδώ όμως επισημαίνεται, ότι το τεράστιο πρόβλημα της εγκληματικότητας δεν είναι πλέον μόνον ποσοτικό αλλά και ποιοτικό, αφού αδίστακτοι κακοποιοί σκοτώνουν εν ψυχρώ ακόμη και για 50 ευρώ, όπως στην πρόσφατη περίπτωση του περιπτερά, πατέρα δύο παιδιών, στην λεωφόρο Αθηνών!

Μέρα παρά μέρα μια δολοφονία!

Μέρα παρά μέρα κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την χώρα ένας πολίτης πέφτει θύμα δολοφονίας! Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, αφού το 2011 έγιναν 184 δολοφονίες ενώ το 2010 176.

anthropoktonies



Κάθε μέρα 18 ληστείες-Οι περισσότερες σε σπίτια και καταστήματα!

Εκεί πάντως που η κατάσταση όμως έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο είναι οι ληστείες. Το 2011 καταγράφηκαν 6.636 ενώ το 2010, 6.079, δηλαδή κάθε μέρα κατά μέσο όρο γίνονται 18 ληστείες, κυρίως στην Αττική που υπήρξε και νέα μείωση στις εξιχνιάσεις!

Το πιο τραγικό είναι ότι μειώθηκαν κατά 36 % οι ληστείες σε τράπεζες και ΕΛΤΑ και σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις ένοπλων κακοποιών σε σπίτια και καταστήματα! Το 2011 σημειώθηκαν 912 ληστείες σε σπίτια, ενώ το 2010, 432 ληστείες , όσον αφορά τις επιθέσεις σε καταστήματα 640 ληστείες το 2011 και το προηγούμενο έτος 472!

listeies
listeies_attiki


Κάθε μέρα 265 κλοπές και διαρρήξεις!
Όσον αφορά τις κλοπές και διαρρήξεις εκεί έσπασε κάθε ρεκόρ. Σημειώθηκαν 96.925 κλοπές και διαρρήξεις δηλαδή 5.994 περισσότερες από το 2010! Και πάλι το μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Αττική σε αντίθεση με την Θεσσαλονίκη που η εικόνα είναι καλύτερη , ενώ υπάρχει μεγάλη αύξηση στις αρπαγές τσαντών αφού καταγράφηκαν 2.990 επιθέσεις.

klopes
klopes2



Αυξάνονται οι περιπολίες της ομάδας «ΔΙΑΣ»

Μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή «έκρηξη» της εγκληματικότητας, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης στην τρίτη θητεία του στο «τιμόνι» του υπουργού προστασίας του πολίτη, έδωσε εντολή και από αύριο ενισχύονται οι ομάδες ΔΙΑΣ με 195 αστυνομικούς, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στόχος είναι να φθάσει σταδιακά η δύναμη της ομάδας ΔΙΑΣ τους 3.000 αστυνομικούς.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία για την εγκληματικότητα εδώ: www.astynomia.gr