ΕΛΛΑΔΑ

Λερναία Ύδρα τα κυκλώματα που «ρήμαξαν» τα ταμεία του ΙΚΑ

Λερναία Ύδρα τα κυκλώματα που «ρήμαξαν» τα ταμεία του ΙΚΑ

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για τα κυκλώματα που με τις συντάξεις – μαϊμού και τα επιδόματα σε ασφαλισμένους - φαντάσματα «έβαζαν μέσα» το ΙΚΑ εκατομμύρια ευρώ. Τα πλοκάμια της μαφίας έχουν απλώσει σε όλη τη χώρα «γονατίζοντας» το Ασφαλιστικό Ίδρυμα, με απώλειες που φθάνουν έως και το 1 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες για τα νέα κυκλώματα που δρούσαν σε άλλα εννέα υποκαταστήματα, αναμένοντας με αγωνία τις εξελίξεις. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης κρατάει στα χέρια του μία «βόμβα» από στοιχεία για το τι γινόταν τόσα χρόνια στο ασφαλιστικό ίδρυμα, η οποία αναμένεται να «σκάσει» και να προκαλέσει «έκρηξη» αποκαλύψεων...

Από Θεσσαλία έως Κρήτη

Το ΙΚΑ Καλλιθέας φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή, καθώς στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται υποκαταστήματα στην Αττική, τη Θεσσαλία και τη Κρήτη. Πρόκειται για τρία υποκαταστήματα της Αττικής, ένα της Κρήτης και ένα στη Θεσσαλία, στα οποία γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι για την επιχορήγηση δικαιωμάτων σε μη δικαιούχους του ιδρύματος. Την ίδια ώρα σε τέσσερα υποκαταστήματα σε Αττική και Κρήτη εξετάζεται η χορήγηση συντάξεων σε ασφαλισμένους φαντάσματα.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμή στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές η ζημιά από τη δράση των υπαλλήλων στα εννέα υποκαταστήματα αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Χιλιάδες συντάξεις σε νεκρούς

Επιδόματα σε «πολύτεκνες» μητέρες που δεν είχαν γεννήσει ούτε μία φορά!

Συντάξεις σε ανθρώπους που είχαν πεθάνει εδώ και χρόνια!

Επιδόματα σε ασφαλισμένους – μαϊμού που δεν είχαν περάσει ποτέ το κατώφλι του ασφαλιστικού ιδρύματος.

Η κομπίνα ήταν πολύ καλά στημένη. Υπάλληλοι και πολίτες σε ένα κόλπο που από την παρανομία «ταξίδευαν» στην πολυτέλεια! Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 40.000 χιλιάδες συντάξεις καταβάλλονται σε νεκρούς ή σε ασφαλισμένους – φαντάσματα, με τη ζημιά στα ταμεία να φθάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι υπάλληλοι ζούσαν μία ονειρική ζωή στα "πούπουλα" σε σπίτια με πισίνες εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων και υπερπολυτελή αυτοκίνητα. Παράλληλα, 50.000 άτομα είχαν καταφέρει να παίρνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία επιδόματα που δεν δικαιούταν.

Στη φυλακή οι επτά συλληφθέντες

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν έπειτα από την απολογία τους οι πέντε υπάλληλοι του ΙΚΑ που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο που ξέσπασε στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Την ίδια ώρα, το δρόμο για τις φυλακές πήραν και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών με κοινή απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα.

Πρόκειται για τους: Ελένη Μπουραζάνη, Χριστίνα Πατεράκη, Χρυσούλα Φέρρα, Μυρσίνη Θωμάκου, Χριστίνα Σουρίδη, Κωνσταντίνο Καραΐσκο και Παναγιώτη Αιματίδη, οι οποίοι κατηγορούνται πως έκαναν «χρυσές» δουλειές λαμβάνοντας μεγάλες μίζες από επιδόματα που χορηγούσαν με το «τσουβάλι» σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς.

«Το φαγοπότι τελείωσε»

Για νέα στοιχεία που αναμένεται να προκαλέσουν σάλο κάνουν λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνηςκαι ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος. Ο κ. Κουτρουμάνης, μάλιστα, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στη Βουλή για το θέμα εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος «στο φαγοπότι και το πάρτι» στο ασφαλιστικό ίδρυμα, όπως χαρακτηριστικά είπε. Μάλιστα, αναφέρθηκε στις 40.000 συντάξεις - μαϊμού που διακόπηκαν, λέγοντας ότι οι ελεγκτικές αρχές συνεργάζονται με τράπεζες για να βρεθούν από τις κάμερες στα ΑΤΜ όσοι εισέπρατταν συντάξεις δικαιούχων που απεβίωσαν.

Όλα αυτά την ώρα που ο κ. Κουτρουμάνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις, αν οι προβλέψεις για τους δείκτες της ύφεσης πέσουν έξω.

Μήπως είναι καλύτερα τελικά, να πεθάνουμε... για να πάρουμε μία σύνταξη σωστή;