ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα είναι το πρώτο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών

Πώς θα είναι το πρώτο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών

Ο κύβος ερρίφθη, το πρώτο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα μετά το Πάσχα και εκεί θα μεταφερθούν όσοι παράνομοι μετανάστες συλληφθούν στο κέντρο της Αθήνας, μετά την μεγάλη επιχείρηση «σκούπα» που ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ.


Το υπουργείο προστασίας του πολίτη, έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του δήμου Αχαρνών, οι οποίοι υποστηρίζουν, ότι η δημιουργία του κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα, θα υποβαθμίσει την περιοχή, και θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια, αλλά και την υγεία τους.

Εκτός όμως από τους κατοίκους αντίθετοι είναι και οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, οι οποίοι όπως λένε, δεν είναι δυνατόν εκεί που σπουδάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.Α.Σ, δίπλα ακριβώς να υπάρχει κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών.

Τι ετοιμάζεται στην Αμυγδαλέζα

Στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας έχουν ήδη αρχίσει εργασίες για να ετοιμαστεί το κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης είπε στον δήμαρχο αλλά και στους εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών κατά την συνάντηση τους την περασμένη Τετάρτη, ότι το κέντρο κράτησης θα λειτουργήσει πιλοτικά για έναν χρόνο.

Θα φιλοξενήσει σταδιακά μέχρι 1.000 λαθρομετανάστες, θα έχει αστυνομικό τμήμα μέσα στις εγκαταστάσεις, ιατρείο, θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως ενισχυμένη περίφραξη, οι παράνομοι μετανάστες θα μένουν στα λυόμενα σπίτια που είχαν κατασκευαστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 (εκείνη την περίοδο έμεναν περίπου 2.500 αστυνομικοί από την επαρχία), θα απασχολήσει κατοίκους της περιοχής, (π.χ. ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας), ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την πάταξη της εγκληματικότητας στον δήμο Αχαρνών, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου προστασίας του πολίτη, η Αμυγδαλέζα επιλέχθηκε για δύο λόγους, α) για να στείλει ένα μήνυμα στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ότι το πρώτο κέντρο κράτησης γίνεται στην Αττική, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες και β) δημιουργείται μέσα στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. εκεί δηλαδή που μένουν και εκπαιδεύονται αστυνομικοί...