ΕΛΛΑΔΑ

Διευκρινιστική γνωμοδότηση για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων

Διευκρινιστική γνωμοδότηση για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων

Νέες διευκρινίσεις για το ποίοι κρατούμενοι μπορούν να αποφυλακιστούν με όρους -βάσει των ευνοϊκών διατάξεων του πρόσφατου νόμου (4043/2012) του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών- δίνει μέσα από σχετική γνωμοδότηση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις καταλαμβάνουν όχι μόνο τους ήδη κατάδικους, αλλά και όσους συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις του νόμου για αποφυλάκιση και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (31.12.2012).

Ειδικότερα, ο Ν. 4043/2012 προβλέπει ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή που δεν υπερβαίνει τα 5 χρόνια απολύονται, εάν: α) η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι 3 έτη, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο το 1/10 αυτής, β) η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 3 και μέχρι 5 έτη, συμπεριλαμβανομένης και της κάθειρξης, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με, οποιανδήποτε τρόπο, το 1/5 αυτής. Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις εφαρμόζονται και στους καταδίκους που συμπληρώνουν τις επίμαχες προϋποθέσεις μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και σε χρονικό διάστημα μέχρι δέκα μήνες.

Όπως αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση, «ο νομοθέτης πιεζόμενος από τη θρόμβωση στις φυλακές σαφώς επιδιώκει τη διαδοχική αποφυλάκιση περισσότερων κρατουμένων» που συγκεντρώνουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις «είτε κατά τον χρόνο της δημοσιεύσεως του νόμου, είτε κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα των δέκα μηνών, από της δημοσιεύσεως αυτού, ήτοι μέχρι και τις 13.12.2012».

Κατόπιν αυτών, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει ότι «οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 4043/2012, καταλαμβάνουν τους καταδίκους που συγκεντρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις, είτε κατά τη δημοσίευση του νόμου, είτε κατά το μεταβατικό χρονικό διάστημα των δέκα μηνών από της δημοσιεύσεως αυτού, δηλαδή μέχρι τις 13.12.2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των οποίων η εκτέλεση της ποινής άρχισε μετά τις 13.2.2012». Ο εισαγγελικός λειτουργός, καταλήγοντας στη γνωμοδότηση του διευκρινίζει ότι στην καταμέτρηση του χρόνου έκτισης της ποινής συνυπολογίζεται και η διάρκεια της προσωρινής κράτησης.