ΕΛΛΑΔΑ

Χασίς, ποτό και τσιγάρο αναζητούν 13χρονοι μαθητές!

Χασίς, ποτό και τσιγάρο αναζητούν 13χρονοι μαθητές!

Εξαιρετικά επιρρεπής σε ναρκωτικές και αλκοολούχες ουσίες παρουσιάζονται οι 13χρονοι μαθητές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, αυτό είναι το συμπέρασμα της πανελλήνιας έρευνας για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από μαθητές, που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών και τα επιμέρους κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ στους νομούς της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έρευνα ESPAD 2011, που έλαβε χώρα σε 683 σχολεία με τη συμμετοχή 37.040 μαθητών ηλικίας 13-19 ετών, ανησυχία προκαλεί το γεγονός της αύξησης στη χρήση ναρκωτικών καθώς και ότι η πλειονότητα των παιδιών περνά από τον πειραματισμό στη συστηματική χρήση.

Στην κορυφή της προτίμησης των ανήλικων για την αλλαγή διάθεσης βρίσκεται η κάνναβη και στην συνέχεια ακολουθούν οι νόμιμες εισπνεόμενες ουσίες (κόλλες, βερνίκια, διαλυτικά) και τα ηρεμιστικά- υπνωτικά χάπια.

Ταυτόχρονα, αυξητική τάση στη χρήση αλκοολούχων ποτών παρατηρείται σύμφωνα με την έρευνα στη Βόρειο Ελλάδα και δει στους νομούς Έβρου, Καστοριάς και Πιερίας.

Μάλιστα, ένας στους τρεις μαθητές έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του ενώ το 13% έχει μεθύσει πάνω από δύο φορές.