ΕΛΛΑΔΑ

Η εξίσωση φέρνει επίδομα θέρμανσης

Η εξίσωση φέρνει επίδομα θέρμανσης

Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με την επιβάρυνση που θα υποστεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Με την πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Αθανάσιο Σκορδά, υφυπουργό Ανάπτυξης, η επιστροφή του φόρου εξετάζεται να γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στην αρχή κάθε χειμώνα.

Βασικός στόχος είναι να κοστολογηθεί για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη μέση κατανάλωση πετρελαίου, με βάση τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα ετών.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα θα «χωριστεί» σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες (0-100m, 101-300m, παραπάνω των 300). Επίσης θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας, αυξανόμενος ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα.

Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, η πρόταση προβλέπει και συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο -περί τα 35 τετραγωνικά μέτρα- που συνεπάγεται 140 τ.μ. για μια τυπική τετραμελή οικογένεια.

Βέβαια, οι αδικίες που θα υπάρχουν αν παραμείνει το πλαίσιο που περιγράφουμε, θα δημιουργήσουν ένταση. Για παράδειγμα, αν δύο ηλικιωμένοι ζουν σε ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων δεν θα πρέπει να λάβουν το επίδομα θέρμανσης; Αναμένουμε λοιπόν με αγωνία, το προσεχές χρονικό διάστημα τί θα γίνει με το θέμα

Διαβάστε επίσης:

Πόσο θα πληρώνουμε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου

Πού θα βρει η κυβέρνηση τα 3 δισ. ευρώ

Επίδομα θέρμανσης μέσω ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση