ΕΛΛΑΔΑ

Η κρίση «ανεβάζει» τις βάσεις

Η κρίση «ανεβάζει» τις βάσεις

Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μεταξύ 27 μέχρι 31 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πιθανότερη ημερομηνία ανακοινώσεων των βάσεων για το 2012 θα είναι η Δευτέρα 27 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δύο είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν και όλα πηγάζουν από την κρίση και το συρρικνωμένο εισόδημα των οικογενειών. Πρώτο συμπέρασμα είναι η προτίμηση των υποψηφίων στις σχολές που οδηγούν στα σώματα ασφαλείας και στις στρατιωτικές σχολές αλλά και σε σχολές όπως π.χ το Παιδαγωγικό.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το δυσβάστακτο κόστος μια φοίτησης σε άλλη πόλη, κάνει τους υποψηφίους να δηλώσουν σχολές που είναι κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Γενικά, ο ανταγωνισμός για τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι πολύ μεγάλος.

Άνοδος αναμένεται στην πλειονότητα των σχολών ΑΕΙ που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Φιλολογικές, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικές), ενώ αντίθετα τα ξενόγλωσσα τμήματα θα υποχωρήσουν εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα των ξένων γλωσσών.

Αισθητή πτώση στις βάσεις 2012 αναμένεται στις Φυσικομαθηματικές Σχολές του 2ου πεδίου, όπως και στα πολυτεχνικά τμήματα, η οποία θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αναφορικά με τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, εκεί θα έχουμε «σφαγή» αφού αναμένεται εκτόξευση των βάσεων. Βασικός λόγος είναι η μείωση των θέσεων που ανακοίνωσαν φέτος τα αρμόδια υπουργεία. Η «μάχη» ειδικά για τις σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς γνωστοποιήθηκε ότι οι θέσεις που διατίθενται φτάνουν συνολικά τις 580 από 1.244 πέρυσι. Σύμφωνα με την προκήρυξη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 500 θέσεις θα δοθούν για τις σχολές Αστυφυλάκων και 80 για τις σχολές Αξιωματικών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι την περσινή χρονιά είχε εισαχθεί σχεδόν ένας στους τρεις υποψηφίους, καθώς 2.932 συνολικά υποψήφιοι είχαν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση μία από τις σχολές της Αστυνομίας. Φέτος, εξαιτίας της δραστικής μείωσης των θέσεων, οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν τα τμήματα ως πρώτη προτίμηση και θα καταφέρουν να περάσουν τις πύλες των σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών δεν θα ξεπεράσουν τo 20%.

Για την πιο χαμηλόβαθμη σχολή Αστυφυλάκων , οι βάσεις θα εκτοξευθούν σίγουρα πάνω από τα 14.000 μόρια, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να πλησιάσει και τα 15.000 μόρια.

Για τις Αστυνομικές Σχολές, οι βάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 17.200 έως 17.400 μόρια.

Αναφορικά με τις Στρατιωτικές σχολές, θα υπάρξει αύξηση αλλά θα είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των Αστυνομικών τμημάτων.

Οι θέσεις που διατίθενται φέτος είναι ελαφρώς μειωμένες (1.170 από 1.294 πέρυσι), γεγονός που επηρεάζει τον ανταγωνισμό.

Διαβάστε επίσης:

Aπό 27 Αυγούστου οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Βάσεις 2012: Ανεβαίνει ο πήχης σε 40 σχολές

Βάσεις 2012: Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα!