ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχονται οι πρώτες αποχωρήσεις

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχονται οι πρώτες αποχωρήσεις

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στοχεύει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων από τα οποία θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που καλύπτουν θέσεις σε φορείς και οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί για το σκοπό αυτό να αρχίσουν με διαδικασίες-εξπρές η εξέταση των υποθέσεων επίορκων υπαλλήλων, καθώς και οι φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Αυτοί οι υπάλληλοι θα χωριστούν σε 3 κατηγορίες, βάσει των προσόντων τους, την προϋπηρεσία τους και την οικογενειακή τους κατάσταση. Άλλοι θα μετακινηθούν για να καλύψουν άλλες οργανικές θέσεις του Δημοσίου, και άλλοι θα απολυθούν.

Επιπλέον, προς κατάργηση ή συγχώνευση οδηγούνται περίπου 1.500 οργανισμοί του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και περισσότερες από 1.100 δημοτικές επιχειρήσεις.

Στο υπουργείο βρίσκονται ήδη 270 υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων που έχουν τελεσιδικήσει και θα μπορούσαν να βρεθούν εκτός δημοσίου, ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με άλλες περίπου 3.000 υποθέσεις που αφορούν πειθαρχικά παραπτώματα και δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.