ΕΛΛΑΔΑ

Νέα συσκευή θα προβλέπει το σεισμό στην Ελλάδα;

Νέα συσκευή θα προβλέπει το σεισμό στην Ελλάδα;

Υιοθετώντας μία πολλά υποσχόμενη μέθοδο έρευνας,το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνώνέχει τοποθετήσει σε δύο περιοχές της Ελλάδας μαγνητόμετρα, τα οποία ανιχνεύοντας τις μεταβολές του μαγνητικού πεδίου της γης δίνουν σήμα για επικείμενο σεισμό.

Έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή του Κορινθιακού, που το 1981 έδωσε 6,8 Ρίχτερ και στη Σαντορίνη, λόγω της πρόσφατης έξαρσης στη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

Την ευθύνη για την παρακολούθηση της προσπάθειας έχει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με την εγκατάσταση τεσσάρων σύγχρονων μαγνητομέτρων στην περιοχή του κεντρικού και ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου», εξηγεί στο "Έθνος" ο ίδιος και προσθέτει «Εκεί αφενός έγινε ο γνωστός μεγάλος σεισμός των Αλκυονίδων το 1981, με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, αλλά και ιστορικοί σεισμοί όπως αυτός του 1402. Πρόσφατα εγκαταστήσαμε άλλα δύο μαγνητόμετρα με σκοπό το δίκτυο των έξι οργάνων να μας βοηθήσει στην έρευνα για ανίχνευση πρόδρομων μαγνητικών μεταβολών, οι οποίες σε συνδυασμό με την παρακολούθηση της σεισμικότητας θα μπορούσε να συμβάλει στην πιο αξιόπιστη αξιολόγηση της σεισμικής δράσης που παίρνει διάφορες μορφές: Συνήθης σεισμικότητα, προσεισμοί, κύριος σεισμός, μετασεισμοί».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πολυετείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι πριν από ισχυρούς σεισμούς και ηφαιστειογενείς εκρήξεις, το μαγνητικό πεδίο της Γης συχνά παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές. Αυτό μπορεί να συμβεί σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών έως λίγων εβδομάδων πριν από τον σεισμό ή την έκρηξη.«Η πρόγνωση σεισμών, η οποία επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο μετά την καταδίκη των επτά επιστημόνων στην Ιταλία, παραμένει ακόμη πολύ δύσκολη.Ομως πρέπει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για αξιολόγηση της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης, αυτό είναι απολύτως εφικτό και ρεαλιστικό», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. «Πρέπει να το επιδιώξουμε, κάτι που ήδη στην Ελλάδα το κάνουμε τα τελευταία χρόνια με τον αλγόριθμο FORMA, ο οποίος αξιολογεί τα πρόδρομα φαινόμενα. Τώρα κάνουμε ένα βήμα ακόμη με την παράλληλη παρακολούθηση των μεταβολών του μαγνητικού πεδίου αρχίζοντας από ορισμένες επιλεγμένες περιοχές».

Ενδεικτικό της διεθνούς αναγνώρισης που έχει η επιστημονική έρευνα που συντελείται στην Ελλάδα στον τομέα της σεισμολογίας είναι το γεγονός ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δεν κατέβαλε το αντίτιμο για τα νέα όργανα, αλλά τα προμηθεύτηκε δωρεάν από τον αμερικανικό οίκο Quakefinder που δραστηριοποιείται στην Καλιφόρνια.