ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι τελικές προτάσεις για το Σχέδιο «Αθηνά»

Αυτές είναι οι τελικές προτάσεις για το Σχέδιο «Αθηνά»

«Κούρεμα» σε τμήματα και εισακτέους και άνοδος των βάσεων -

Όλες οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Εν μέσω κινητοποιήσεων, παρουσιάζεται σήμερα στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η τελική πρόταση για το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το σχέδιο θα παρουσιάσει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Την ώρα της συζήτησης, στις 13.30, φοιτητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση, τα Ιδρύματα από 40 (24 στα Πανεπιστήμια και 16 στα ΤΕΙ) θα μειωθούν στα 34 (21 στα Πανεπιστήμια και 13 στα ΤΕΙ).

Σήμερα τα ιδρυθέντα Τμήματα είναι 534 εκ των οποίων στο Μηχανογραφικό Δελτίου της Ακαδημαϊκής χρονιάς 2012-2013 είχαν συμπεριληφθεί τα 481.

Μετά την αναδιάταξη του σχεδίου «Αθηνά» τα Τμήματα είναι 384, δηλαδή καταργούνται συνολικά 150 και 97 από αυτά που βρίσκονταν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2012.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, τελικά αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς μεταβατικότητας δέκα τμήματα που η συγχώνευσή τους οδηγούσε σε μείωση σημαντικού αριθμού φοιτητών.

Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα θα εξακολουθούν να λειτουργούν στην ίδια πόλη ως τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και στη συνέχεια θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα.

Τέλος, ο αριθμός διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων δεν μεταβάλλεται, ενώ ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για το επόμενο έτος θα μειωθεί περίπου κατά 4%.

Διαβάστε στο παρακάτω PDF την τελική πρόταση της κυβέρνησης για το σχέδιο «Αθηνά»