ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρές ελλείψεις στη δασοπυρόσβεση

Σοβαρές ελλείψεις στη δασοπυρόσβεση

Σε λίγες ημέρες αρχίζει επίσημα η αντιπυρική περίοδος και όπως όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι πυροσβέστες, τα τελευταία χρόνια στη δασοπυρόσβεση, ισχύει, το κάθε πέρυσι και καλύτερα...

Η οικονομική κρίση και το μνημόνιο έχουν επιπτώσεις και στη "μάχη" με τις φλόγες, αλλά και στην προστασία των δασών.

Από το 2010 μέχρι φέτος υπάρχει μείωση που ξεπερνά το 35 % των κονδυλίων στο πυροσβεστικό σώμα, ενώ και στην πρόληψη των πυρκαγιών (π.χ. καθαρισμοί δασών, οικοπέδων, άνοιγμα δασικών δρόμων) τα κονδύλια που θα διατεθούν φέτος είναι 18.400.000 ευρώ, ίδια με πέρυσι, ενώ 23 εκατομμύρια ευρώ είχαν εγκριθεί το 2011.

Το σημαντικό είναι ότι φέτος μετά από αρκετά χρόνια αυτά τα χρήματα έχουν ήδη ξεκινήσει να δίνονται από το υπουργείο εσωτερικών στους δήμους. Κι αυτό γιατί, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών φέτος όπως λένε οι πυροσβέστες, είναι μεγάλος λόγω των πολλών και δυνατών βροχοπτώσεων τον χειμώνα, που είχε ως αποτέλεσμα τα δάση να θυμίζουν "πυριτιδαποθήκη", με τα ξηρά χόρτα να έχουν φθάσει σε ύψος τα δύο μέτρα.

Κενά σε προσωπικό και πυροσβέστες με ωράριο

Στο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος, εάν βέβαια προσληφθούν έγκαιρα οι 1.500 συμβασιούχοι (έχουν πέντε μήνες θητεία) θα υπάρχουν περίπου 380 κενά, λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Το απίστευτο και όμως αληθινό είναι, ότι οι 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρεώσεως και οι 1.500 εποχικοί θα εργάζονται με ωράριο, αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για νυχτερινά, αργίες, και Κυριακές! Έτσι όταν εξαντληθούν οι ώρες που έχουν δοθεί ως περιθώριο για τη χρησιμοποίηση τους, τότε το συγκεκριμένο προσωπικό θα πρέπει να φεύγει από τα πύρινα "μέτωπα" ακόμη και όταν βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες φωτιές!

Όσον αφορά τα 1.636 υδροφόρα οχήματα της πυροσβεστικής, το 50 % είναι πάνω από 15 ετών, ενώ μέχρι τώρα η αλλαγή των ελαστικών γίνεται μόνον από δωρεές! Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πυροσβεστική έχει να προμηθευτεί λάστιχα από το 2007! Φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός αλλά είναι άγνωστο εάν τελικά θα υπάρξει αποτέλεσμα...

Δένδιας: «Γερασμένος» ο στόλος των καναντέρ και τα οχήματα

Σοβαρά προβλήματα όμως υπάρχουν και στα εναέρια μέσα. Ο «στόλος» της πολεμικής αεροπορίας θα είναι φέτος κατά έναν χρόνο πιο «γερασμένος», με μόνον 8 καναντέρ τύπου 415, από τα συνολικά 21 αεροσκάφη να είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ τα υπόλοιπα 13 καναντέρ είναι παλαιά τύπου 215, να καθηλώνονται συχνά λόγω μηχανικής βλάβης ή καύσωνα!

Κάτι άλλωστε που παραδέχτηκε και ο υπουργός δημόσιας τάξης Νίκος Δένδιας, όταν πριν από λίγες ημέρες σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της περιφέρειας και δήμων της Αττικής, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου είχε δηλώσει: «το υλικό το οποίο έχουμε- δεν αναφέρομαι στο ανθρώπινο υλικό, ευτυχώς το ανθρώπινο υλικό είναι εξαιρετικό, αναφέρομαι κυρίως στον στόλο και στα οχήματα- είναι «γερασμένα». Υπό άλλες οικονομικές συνθήκες της χώρας θα λέγαμε ότι χρειάζεται άμεση ανανέωση. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το οποίο έχουμε και με αυτό πρέπει να παλέψουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα, το φυσικό, το δασικό πλούτο, την περιουσία και την υγεία των συμπολιτών μας να κινδυνεύσουν».

Όπως λένε οι πυροσβέστες σε καθημερινή βάση κατά μέσο όρο, μόλις τα 10 καναντέρ είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης και στην καλύτερη περίπτωση τα 15... Όσον αφορά τα ελικόπτερα κατάσβεσης, φέτος αναμένεται να νοικιαστούν δύο λιγότερα συγκριτικά με πέρυσι, 10 δηλαδή αντί για 12. Απ ΄ αυτά για τα τρία «Έρικσον» έχει γίνει ανανέωση της σύμβασης, ενώ θα γίνει διαγωνισμός για επτά ελικόπτερα μεσαίου τύπου «Καμόφ», τα οποία όλοι οι αρμόδιοι φορείς ελπίζουν να είναι έτοιμα μαζί με τους 1.500 συμβασιούχους τον Ιούνιο...

«Ετοιμοπόλεμα» τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής

Το θετικό είναι ότι μετά από δύο χρόνια, και τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα (δύο σούπερ πούμα και τρία ελικόπτερα επιτήρησης «μπι κέϊ») του πυροσβεστικού σώματος, στην φετινή αντιπυρική περίοδο θα είναι «ετοιμοπόλεμα». Οι πιλότοι έχουν ξεκινήσει εκπαίδευση, αφού είχαν λήξει τα διπλώματα τους και αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στη «μάχη» με τις φλόγες. Τα δύο σούπερ πούμα μάλιστα εκτός από μεταφορά προσωπικού σε μεγάλες πυρκαγιές, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για κατάσβεση εάν τοποθετηθεί ειδικός κάδος, κάτι άλλωστε που έχει γίνει στο παρελθόν.