ΕΛΛΑΔΑ

ΟΗΕ: Η λιτότητα στην Ελλάδα χτυπά τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΗΕ: Η λιτότητα στην Ελλάδα χτυπά τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα κρούει ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Cephas Lumina, ο οποίος επέκρινε τις «υπερβολικά άκαμπτες» απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης που έχουν επιβάλει οι δανειστές.


Ο εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών πέρασε τέσσερις ημέρες στην Ελλάδα και συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εκπροσώπους των πιστωτών.

Στα συμπεράσματά του τονίζει ότι το κύμα της ανεργίας και οι περικοπές παροχών έχουν αφήσει έναν αριθμό Ελλήνων, που συνεχώς αυξάνεται, χωρίς ασφάλιση υγείας, ενώ σχεδόν το 10% του πληθυσμού ζει σε «ακραία φτώχεια».

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται ή υπονομεύονται από σκληρές πολιτικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις λιτότητας, τις οποίες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εφαρμόσει από τον Μάιο του 2010», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος του ΟΗΕ είναι το κύμα ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών και ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των μακροχρόνια ανέργων που έχασαν την ασφάλιση υγείας τους, καθώς τα επιδόματα ανεργίας κόβονται μετά από έναν χρόνο.

Προέτρεψε δε τις ελληνικές αρχές και τους πιστωτές στην Ελλάδα να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας και να ξεκινήσουν ένα σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης, αφού η κρίση αύξησε τον αριθμό των αστέγων κατά περίπου 25%, σε 20.000 άτομα.

Μια πλήρης έκθεση του ΟΗΕ για την επίδραση του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα στα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται το Μάρτιο του 2014.