ΕΛΛΑΔΑ

Θερίζουν ζωές τα λαθραία τσιγάρα και ο λαθραίος καπνός

Θερίζουν ζωές τα λαθραία τσιγάρα και ο λαθραίος καπνός

Συναγερμό στα μεγάλα αντικαρκινικά κέντρα (Άγιος Σάββας και Μεταξά Πειραιά) και τρόμο σε γιατρούς-ογκολόγους έχει προκαλέσει ο αυξανόμενος σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο αριθμός των καρκινοπαθών, οι οποίοι όπως αποκαλύπτουν οι ιατρικές στατιστικές καπνίζουν λαθραία τσιγάρα και λαθραίο, μη ελεγχόμενο από τις κρατικές υπηρεσίες, καπνό.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μία βόμβα πολλών μεγατόνων λόγω φτώχειας έχει εκραγεί στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στην ομάδα των καπνιστών, που θερίζει καθημερινά χιλιάδες ζωές καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των κρατικών υπηρεσίων:

Μόνο το πρώτο εξάμηνο το 2013 και μόνο από το λιμενικό σώμα εξιχνιάστηκαν 33 υποθέσεις λαθραίας εισαγωγής τσιγάρων και καπνού.

Οι αριθμοί προκαλούν σοκ: κατασχεθέντα λαθραία τσιγάρα 128.320.960 τεμάχια, κατασχεθείς χύμα καπνός 8.793 κιλά, δηλαδή 8,7 τόνοι.

Αν προστεθεί σε αυτή τη συγκομιδή και ο αριθμός λαθραίων τσιγάρων και ο όγκος του λαθραίου καπνού, που αποκάλυψαν οι τελωνειακές υπηρεσίες στα σύνορα εισόδου στη χώρα από Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία και οι ποσότητες των λαθραίων που ανακάλυψε η δίωξη λαθρεμπορίου σε όλα τα παράκτια νησιά προς Ιταλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Λιβύη, τότε μιλάμε για μία χώρα εγκαταλελειμμένη στους λαθρέμπορους καπνού και τσιγάρων και στα δηλητήρια που καταστρέφουν την υγεία των Ελλήνων καπνιστών, στερώντας και από την ελληνική οικονομία 1 δισ. ευρώ από χαμένους δασμούς την τελευταία διετία.

Το newsbomb.gr από σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει μία μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από το λιμενικό και την αστυνομία και από άλλες διωκτικές υπηρεσίες λαθρεμπορίου, καθώς και από το υπουργείο Δικαιοσύνης για το επικίνδυνο κοινωνικό πρόβλημα των λαθραίων τσιγάρων.

Υπολογίζεται ότι ο ένας στους τέσσερις Έλληνες καπνιστές αγοράζει λαθραία τσιγάρα ή χύμα καπνό, προϊόντα που πουλιούνται 60 ή 70% κάτω από τις τιμές των τσιγάρων και καπνού που βρίσκονται υπό τον κρατικό έλεγχο και οι πωλήσεις των λαθραίων τσιγάρων εκτινάχθηκαν στο 25% για το 2013 από το 10% που ήταν το 2011.

Διαβάστε επίσης:

Βρέθηκαν κούτες λαθραίων τσιγάρων στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας

Τσιγάρα μέσα σε... ψάρια

Κυκλοφορούν τσιγάρα - βόμβες ανάμεσά μας