ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όλα στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

Αλλάζουν όλα στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

-Καταργείται η μηχανογραφική άδεια

- Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές

- Διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους

Νομοσχέδιο με αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς τον δημοσίων υπαλλήλων προωθείται στη Βουλή, το οποίο προβλέπει την κατάργηση της άδειας λόγω χρήσης υπολογιστή, ενώ παράλληλα αυστηροποιούνται οι όροι χορήγησης, τόσο αναρρωτικών, όσο και εκπαιδευτικών αδειών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου καταργείται η μηχανογραφική άδεια έξι ημερών τον χρόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο χορηγείται από το 1989. Με τον τρόπο αυτόν, εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατ. εργατοώρες στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Επίσης, εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές με ιατρική γνωμάτευση μειώνονται από 10 μέρες τον χρόνο σε 8, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 -και όχι συνεχόμενες.

Για τις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές - δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.

Ακόμη, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό έως 3 μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα).

Όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κλπ τέκνων χορηγείται επιπρόσθετη άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών -με αποδοχές- για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

Διαβάστε επίσης:

Μαχαίρι και στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων